HomeИнтересноБългарияИма ли угаснали вулкани в България

Има ли угаснали вулкани в България

Макар и любители на туризма, почитатели на природата или родолюбци, малко от нас знаят, че е имало вулкани и у нас. Къде се намират те и каква е тяхната особеност, четете по-долу…

Има ли угаснали вулкани в България

Впускайки се в планинска разходка из дебрите на Странджа планина може да си планирате следния екио маршрут:

Туристическата пътека може да ви отведе до геоложките феномени на Странджа планина. Това може да се случи, разхождайки се из природен парк „Странджа“, по удивителния геомаршрут, прокаран през последното десетилетие на 21 в..

Маршрутът от Ахтопол до устието на река Велека минава по края на плажа. И стъпка по стъпка любознателният пътешественик може да открива всички геоложки събития, свързани с геоложката дейност, която се е случила в тази част на планетата, през последните 80 милиона години.

Древен вулкан привлича туристи в Странджа

Над Царево се извисява връх Папия. Той е бил действащ вулкан по това време и така е останал в историята на Земята. В наши дни от крайбрежните скали могат да се видят всякакви изригвания: подводни, повърхностни, подземни. Този ​маршрут ще е много интересен за любителите на фотографията.

След устието на река Велек, втората част от маршрута се насочва на юг от село Синеморец, покрай морския бряг туристическата пътека и достига до местността Силистар.

Край село Малко Търново разходката ще отведе към вековните букови гори и свежестта на въздуха.

В района на малкото старинно село Кондолово започва маршрутът „В търсене на златното руно“, който минава през долина, обрасла с гъста горска растителност, покрай плитка река. За безопасното преминаване на маршрута е необходим опитен водач.

Друг маршрут, който също е много интересен и не изисква присъствието на водач, е Марина река. Проложена е между селищата Малко Търново и Царево, на 17 км от Царево. Отдалечава се от чешмата “Гларус”. Пътеката минава, през букови гори с храсталаци от родендрони. По пътеката има табели с информация за срещащите се местни растения и животни. Маршрутът е много посещаван и достъпен.

И така, на въпроса:

Има ли угаснали вулкани в България

Отговорът е – ДА, има! Казва се Адатепе и е изгаснал вулкан в Югоизточна България. От 2011 г. започнали дебати за това дали вулканът да бъде проучен за добив на злато. Част от местното население смята, че добивът на Адатепе ще допринесе за замърсяването на близката река, чиято прясна вода се използва за пиене. В резултат на това дебатът разделил населението на две групи. Първата в подкрепа на рудодобива, втората група, тази, която се противопоставя, считайки природата и тишината за богатство на региона. Въпреки всички реакции, добивът бил установен и към днешна дата в Адатепе има и древна мина. Тя се нарича Ада тепе и е най-старият златен рудник в цяла Европа.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ