HomeИнтересноБългарияКолко на брой магистрали има в България

Колко на брой магистрали има в България

Знаете и, колко магистрали има в България, а кои са те? Предлагаме ви да научите по-долу:

Дължината на магистралите в България е над 1200 километра. Голяма част от скоростните пътища в страната функционират. Някои от тях, обаче, все още са в процес на изграждане. И в крайна сметка, ролята на магистралите е да ни предоставят бързо и удобно пътуване.

Колко на брой магистрали има в България

В момента има проста мрежа от магистрали, която свързва западните територии на България с източните. Това са предимно скоростни пътища, тръгващи от столицата през София. По този начин може лесно да стигнете до брега на Черно море. Тук си струва да добавим, че състоянието на магистралите в България е задоволително и не се различава по нищо от останалите европейски трасета. За което, за съжаление, трябва да се плати, тъй като всички шофьори имат съответните винетки.

Винетки в България

Ще започнем с темата, която вероятно най-много интересува всички шофьори. В България ползването на магистралите е платено, а цялата система е базирана на винетки. Тази страна, подобно на други страни, които вървят в крак с времето, избра електронните формуляри. Така от известно време няма нужда да лепим винетки на предното стъкло на автомобила си.

Магистрали в България

В момента магистралите в България образуват мрежа с дължина под 800 километра. Засега това е достатъчно за шофиране от столицата в София до Черно море. Планирани са да бъдат построени още 700 километра скоростни пътища, които ще улеснят още повече пътуването в страната.

И така, колко на брой магистралите в България

В България има осем магистрали.

Четири от тях са напълно завършени: Тракия (360 км), Марица (117 км), Люлин (19 км) и Северна скоростна тангента (16,5 км). Най-дългата от тях е магистрала Хемус известна и като магистрала А2. Тя води от столицата до Варна (433 км).

Що се отнася до маркировката на магистралите в България, те имат символа с главна буква А и съответната цифра. И така могат да се разграничат следните експресни маршрути:

  • А1, наречена „Тракия“, минава от сръбската граница до Бургас;
  • А2, наречена „Хемус“, която минава от София до Варна;
  • А3, наречена „Струма“, която свързва Перник с гръцката граница;
  • A4, наречена „Марица“, води до турската граница;
  • А5, наречена „Черно море“, която води от Варна за Бургас;
  • А6, наречена „Люлин“, минава от българската столица до Перник;
  • А7, наречена „Калотина“, която свързва София със сръбската граница.

Последната магистрала е планираното трасе от Велико Търново до румънската граница.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ