HomeИнтересноИнтересни фактиКак се нарича елинският Бог на шегата и насмешката

Как се нарича елинският Бог на шегата и насмешката

Древногръцката религия се базира на вярата, че има дванадесет богове и богини, които управляват вселената от планината Олимп, Гърция. Кои са те и как се нарича елинският Бог на шегата и насмешката, вижте в идните редове:

Зевс – бог на Гърция и на небето, цар на Олимп

Зевс бил най-могъщият от всички гръцки богове и богини. Като бог на небето и цар на Олимп, неговият нрав се влияел, върху времето. Зевс управлявал над всички други богове и богини, затова и бил почитан в древногръцките домове, чрез олтари, светилища и ежедневни дарения. Зевс бил женен за кралицата на боговете, Хера и имал силата да промени формата си.

Посейдон – гръцки бог на морето

Като бог на морето и брат на Зевс, Посейдон е един от най-могъщите гръцки богове. Подобно на Зевс, темпераментът му контролирал моретата, затова, за да осигурят безопасно преминаване в морето, моряците се молели на Посейдон, преди пътуване.

Арес – бог на войната

Той е син на Зевс и Хера и богът на войната. Славел се с жестокостта си, затова и не бил харесван от родителите си, нито почитан като другите гръцки богове. Неговите свещени символи са кучето и лешояда. Арес обикновено се изобразява с напоено с кръв копие.

Афродита – гръцка богиня на любовта и красотата

Афродита до голяма степен е била почитана като богиня на любовта и красотата в много от градовете-държави на Древна Гърция. Като богиня на любовта и плодородието, символите на Афродита са гълъби, рози, лебеди и врабчета. Смятало се, че Афродита е или дъщеря на Зевс или че е излязла от морето върху черупка.

Хера – гръцка богиня на жените, брака и кралица на боговете

Съпругата на Зевс, Хера е кралицата на всички гръцки богове, а също и богинята на брака, жените, семействата и раждането. Тя действа винаги като техен защитник. Известно е обаче, че Хера е отмъстителен бог и ще излее ревността си към други богини, върху смъртните. Свещеното животно на Хера е паун, а изобразяването й е върху чифт пауни, които теглят колесницата й.

Деметра – Богиня на реколтата и земеделието

Тя е гръцка богиня на земеделието и реколтата, контролира сезоните и растежа на културите. Затова древните гърци са се покланяли и са се молили на Деметра с надеждата, че техните култури ще растат успешно. Деметра научила смъртните хора как да отглеждат царевица и се смята, че безплодието на зимата е причинено от нейната тъга по дъщеря й Персефона, която трябвало да живее в подземния свят с Хадес, през тези месеци.

Атина – гръцка богиня на войната и мъдростта

Дъщерята на Зевс, Атина била богинята на бойната стратегия и мъдростта. Нейните свещени символи са бухалът и маслиновото дърво. Атина не е имала майка, родена е директно от главата на Зевс, облечена в броня! Като богиня на бойната стратегия, тя е женският аналог на Арес. Атина е богът-покровител на гръцкия град Атина.

Аполон – Бог на слънцето, музиката, поезията, изкуството и др.

Аполон е древногръцкият бог на много неща, включително слънцето, музиката, поезията, изкуството, танците, стрелбата с лък. Той е синът на Зевс и свири музика за гръцките богове и богини на своята златна лира. Аполон също учи хората на изкуството на медицината и понякога е наричан „Лечителят“. Той има способността да лекува хора от болести, но също така разпространява инфекция сред онези, които го ядосат, използвайки стрели.

Артемида – гръцка богиня на лова и дивата природа

Сестрата близначка на Аполон, Артемида е друго дете на Зевс. Като богиня на лова, тя ловува с лъка и стрелите си и има ловно куче като спътник. Сред селското население Артемида била любимата богиня. Богиня на животните, Артемида би наказала всеки, който нарани свещени за нея животни, включително мечки и елени.

Хефест – Бог на огъня, металообработката и скулптурата

Синът на Зевс и Хера, Хефест е гръцкият бог на огъня, металообработката и скулптурата. Хефест бил свързан със занаятчии и ковачи и бил женен за богинята Афродита. За разлика от други гръцки богове и богини, Хефест е физически недъгав, известен като „куцият“, защото бил хвърлен от планината Олимп от Хера. Изобразяван е с чук и наковалня.

Хермес – богът пратеник

Най-малкият син на Зевс, Хермес става пратеник на боговете. Той има невероятна бързина и надеждност. Носи обувки с крила. Хермес можеше да лети и да пътува бързо. Той е покровител на пътниците и търговците. В наши дни му приписват спортни дисциплини като бокса и гимнастиката.

Дионис – гръцки бог на виното, театъра и плодородието

Като важна част от древногръцката култура си имало и бог на виното. Той се казвал Дионис и бил популярен гръцки бог. Той е друг син на Зевс. Докато расте се научава да отглежда грозде и така става първият, който прави вино. Дионис научил хората как да правят вино и след това се изкачи на планината Олимп, като последният пристигнал от дванадесетте гръцки богове и богини.

Въпреки че тези дванадесет богове и богини са били основните божества, почитани в Древна Гърция, има и редица други герои от гръцката митология:

Хестия – богиня на огнището и дома;

Хадес – бог на подземния свят;

Кронос – бог на времето и вековете;

Уранос – бог на небесата.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ