HomeИнтересноКакъв е произходът на музиката според хората от древността

Какъв е произходът на музиката според хората от древността

Музиката се появява за първи път през периода на палеолита, че въпреки това остава неясно дали това е средният (300 000 до 50 000 Пр. Хр.) или горният палеолит (50 000 до 12 000 След Хр). По-голямата част от палеолитните инструменти са открити в Европа и датират от горния палеолит.

В тази статия накратко ще прегледаме историята на музиката, опитвайки се да намерим отговор на редица предизвикателни въпроси. Няка се потопим:

Производство на музиката

Изглеждайки поведението на някои съществуващи племенни популации, можем да заключим, че дори в най-простите форми на обществото музиката играе важна роля. Това уважавало особено за нашите предци.

Праисторическите мъже и жени вероятно са започнали да правят музика като начин да имитират звуците на природата по религиозни или развлекателни причини. Първият музикален инструмент, използван някога, вероятно е човешкият глас, въпреки че археолозите са открити и няколко рудиментарни инструменти, като флейти, датиращи от преди повече от 35 000 години.

Няколко изследователи споделят, че от археологическите находки става ясно, че такъв датира от неандерталския период. Те доказват, че човечеството е открило музиката много преди да предполагаме.

Европейска и азиатска старинна музика

С напредването на писмената система станало възможно да се композира музика, както е правилно днес.

Първото писмено музикално произведение, представено с клинописна „азбука“, е открито в Сирия и се предполага, че датира отпреди 3400 години.

Изследователите успели да разберат повече за древната музика, като изучавали рисунките по стени, вази и други предмети. От това те заключиха, че в Древна Гърция, например, вече съществуват инструменти, подобни на световните гайди. С този метод те откриват и съществуват на струни инструменти (като лирата) и флейти (аулос). Някои писания от онова време предполагат също съществуването на полифония.

За да задълбочавате познанията си за музиката в древна Азия, по-специално в Индия, изследователите се извършват със свещените индуски книги, Ведите. В тях се съдържа ценна информация за индийската класическа музика.

Древната музика също се разгражда в Близкия изток и по-специално в Персийската империя и в Египет. Евреите също са развили специфични музикални форми в началото, най-вече по религиозни причини.

Средновековието

Съществува богат корпус от изследвания на средновековна и ренесансова музика.

Интересът към тази тема все още е толкова голям, че много съвременни ансамбли и хорове посвещават съществуването си на подобен репертоар.

Средновековната музика всъщност е доста модерна в YouTube и платформите за стрийминг, където могат да се намерят кавъри на популярни съвременни песни в този исторически стил!

През Средновековието полифонията процъфтява, заедно с нова нотна система, която поставя основата на тази, която използваме и днес. По това време музиката е била предимно религиозна, въпреки че е имала и светско течение, насочено към любов и кавалерията. Най-популярните инструменти в средновековната музика са били флейтите, лютните и цимбалите.

От Ренесанса до класическата музика

По време на Ренесанса композиторите полагат основите на това, което по-късно ще се превърне в барокова музика. Развитието на контрапункта и използването на хроматизъм, по-специално, по-късно ще вдъхнови барокови художници като Бах и Вивалди.

По-специално през бароковия период композиторите започват да създават музика за по-богати ансамбли, които по-късно се развиват в оркестри. Някои форми, които се използват и днес са соната и фуга.

Опера и романтична музика

От XVIII до началото на XX век много различни композитори, от Моцарт до Бетовен, от Хайдн до Шуберт, експериментират с различни форми, мелодични идеи, иновативни хармонични решения и инструменти.

Тази класическа ера включва развитието на чисто нова форма на пеене, която смесва музика и театър. И днес съществува и се нарича опера. Симфониите също станаха много популярни.

В този широк период от време процъфтяват различни течения и поджанрове. Едно от най-известните и обичани течения днес е романтичната музика, донесена от Шопен, Шуман, Брамс и много други.

Джаз и блус

Извън Европа, в афро-американските общности, съвсем нов подход към музиката, вдъхновен отчасти от африканските традиции и отчасти от християнската религия, превзема нормите.

Джазът и блусът поставят важна основа за всички останали съвременни жанрове, точно както европейската класическа музика е правила преди.

Базирани на импровизация и ясна структура, джаз песните превземат мейнстрийма и остават главни герои до шейсетте години. Това се дължи на многото различни течения и поджанрове, като бибоп.

Рок и поп музика

През петдесетте настъпва революция. Рокендролът се появява и взривява музикалната сцена. Произхождайки директно от блус формата, рокендролът се превърна в голяма тенденция и повлия на много различни аспекти на културата и обществото. Той също така става основа за безброй други жанрове и поджанрове, простиращи се до царството на поп музиката.

Електронна музика

Развитието на новите технологии и компютрите позволи на музикантите да подходят по съвсем различен начин. Те вече не трябва да свирят на инструмент, за да композират мелодия, просто използват част от софтуер или електронно устройство, за да правят това.

В днешната мейнстрийм музика електронните инструменти и ресурси присъстват много, въпреки че структурите на песните, от музикална гледна точка, все още поддържат стандартите на класическата рок и поп музика, която сме слушали от петдесетте години насам.

Единственият недостатък на това е, че отнемат креативността, която артистите имат и влагат в музиката си, чрез използване на инструменти. Процесът по създаване на цялата песен с помощта на инструменти трябва да е по-ценен, но в днешно време това не е така за повечето хора.

В заключение:

Въпреки краткото ни резюме, историята на музиката оставя с много въпроси без отговор. Това, което можем да подчертаем е, как музиката е повтарящ се аспект от нашия живот и общества.

Тя продължава да се променя, но се развива, винаги поддържайки допирни точки с миналото си.

Тя е точно като град, построен предварително в древни времена и след това трудно се развива през годините. Така и музиката никога не е това, каквото е била, когато е започнала, но все още показва своите здрави основи.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ