HomeИнтересноИнтересни фактиНаучете, какво е представлявало митичното създание "Кентавър"

Научете, какво е представлявало митичното създание “Кентавър”

Образът на кентавър идва в нашия съвременния свят от митовете на Древна Гърция. Те представляват необичайно и свръхестествено създание, което е полу човек, плу кон с необуздан нрав.

Тези герои са живели в гъсти и непроходими гори или обитавали високи планини. В резултат на своята войнственост се смятало, че кентаврите символизират животинската страна у човека.

Какво е представлявало митичното създание “Кентавър”

Невъздържаност и жестокост безпрецедентна – това е разликата с кентавъра. Той бил въплъщение на могъщество и сила. Притежавал огромни размери и вдъхвал респект.  Кентавърът е приказно същество, голямо митично създание, получовек. Той живеел в стадо. В изображения от картини кентаврите често са заедно с любовта Ерос и богът на виното Дионис. Това обяснява страстта им към алкохола безразборността в любовта.

Мит и легенди ли са кентаврите?

Според Плутарх, философ на древна Гърция, в една своя историята той разказал, как някога един овчар му подарил жребче, което било на половина кон, на половина с глава и ръце на човек. Това събужда съмнения у много хора, че все пак кентаврите са съществували. Все пак Плутарх бил сериозен философ, но не бива да пропускаме и факта, че много обичал да се шегува. И така, и до днес този въпрос остава мистерия, като тази за египетските пирамиди.

И така, как изглежда кентавър?

Приликата на митичното създание с човек е в тялото, което в долната си част е мускулесто, с крайници, копита и опашка на кон, а торсът, главата и ръцете са на човек.

Не съществува конкретен преход между тялото на кон и човек. Смята се, че кентаврите са само мъже. От древните изображения става ясно, че гениталиите са като на човек, и на жребец. За женски кентаври не се знае нищо.

Научете какво е представлявало митичното създание "Кентавър"

Как кентаврите са се появили?

Митологията разказва, за тези необичайни същества, че продължават родословието от царя на лапитите, Иксион, и любовница му богинята Нефеле. В резултат на тяхната любов са се зародили първите представители на този вид. Такива били родени в Пелефронската пещера. На Пелион планината, те били отгледани от нимфи, а когато достигнали зряла възраст, младите започвали връзка с кобили. Така били поставени основите на историята.

Какви видове кентаври имало?

Към класическия вид, който на всички е известен, кентаврите са представяни и в други варианти. Основното тук е, че характеристиките с кон и човек винаги се запазват. И така видовете кентаври били:

Онокенавър

Има кентавър, чиято разновидност не е толкова известна – онокентавърът, получовек-полумагаре. В митологията съчетава възвишени и низки качества. Той е олицетворение на вътрешния конфликт у човека. Този кентавър е надарен с безгранична любов към свободата, силен характер и голяма воля.

Букентавърът

Това е човек, чието тяло е на бик. Такъв кентавър е също толкова мощен и силен, само че олицетворява дуализма на човешка природа. Две начала, духовни и животински се борят за правото да съществуват в него.

Керасти

Тук единствената разлика между керастите и обикновените кентаври е наличието на рога.

Ихтиокентавър

Тези кенаври са морски създания. Представляват хора с опашка на делфин или риба. Имат предни крака на лъв или кон.

Леонтокентавърът

Той е вид получовек-полулъв.

Научете какво е представлявало митичното създание "Кентавър"

Леонтокентавър – кентаври са женски. За тях почти нищо не се знае от митологията. И все пак, оскъдната информация ги описват като неземни създания, които били красиви не само по тяло, но и по душа.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ