HomeИнтересноКакъв е рекордът за най-тежко бебе в България

Какъв е рекордът за най-тежко бебе в България

Навярно сте чули за рекорд в книгата на Гинес за 200-килограмова майка, която е родила гигантско бебе – 18 килограма. Докторите си мислели, че тя е бременна с близнаци или тризнаци, но уви, плодът се оказал един и тежал, колкото тежи средно-статистическо нормално дете на възраст между 3 и 5 годинки.

Не за това бебе, обаче ще говорим…

Какъв е рекордът за най-тежко бебе в България

Във Варна, годината е 2020 е проплакало най-голямото новородено бебе у нас и до момента. Майката е на 33 години и това й е второ дете.

Полът на детето е момче

Момчето е с тегло 5 кг. и 110 гр. и е дължина 53 см. Поради очаквано големите размери се наложило да бъде роден с цезарово сечение. Операцията преминала успешно и в реда на нещата изписали щастливата родилка и момчето й предстои, както подобава.

Бебето е кръстено Владислав, а и към момента никой не го измества от класацията за внушителното му тегло. С цели 5 кг. И малко над тях, то било най-голямото новородено бебе за Варна от началото споменатата година. Бебето тежи цели „5 кг. и 110 гр., а дължината му е 53 см.

Роденото в СБАГАЛ, град Варна под наблюдението на проф. Емил Ковачев родено бебето гигант, макар и с цезарово сечение проплакало нормално и без никакви нарушения.

При такива размери на плода се предпочита този метод, а не нормално раждане. Операцията е преминала без никакви усложнения”, добавил проф. Ковачев, след израждане на детето. За бебето били положени подобаващо внимание и грижи, както по време на операцията, така и последвалите ежедневни грижи.

„В момента все още е в кувьоз на кислородна терапия, която се налагаше в първите часове след раждането. Вече показателите са добри, така че детето ще бъде при майка си”, добавил и началникът на неонатологичното отделение в СБАГАЛ – Варна д-р Снежинка Цветкова, пред медиите у нас.

Така 33-годишната майка Мария Бончева, която не могла както всяка родилка, да скрие емоциите си и пожела за себе си и детето: „Пожелавам си най-вече да сме живи и здрави. Да се раждат повече такива бебета и да имаме толкова добри доктори като доктор Танев и целия му екип”.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ