HomeИнтересноЗащо 8 март е международният ден на жената?

Защо 8 март е международният ден на жената?

Всяка година 8 март се отбелязва като Международен ден на жената. Този празник е посветен на постиженията на жените, както и на признаването на техните права и принос към обществото. В тази публикация ще разгледаме историята и значението на Международния ден на жената.

История на Международния ден на жената

Международният ден на жената се корени в социалистическото движение от началото на 20. век. За първи път той е отбелязан през 1909 г. от Социалистическата партия на Америка в чест на стачката на работничките от шивашкия сектор в Ню Йорк , пак на 8 март , само че през 1857 година. Протестът се е състоял, тъй като работничките протестират срещу лошите условия на труд и дългия работен ден. Денят бързо става популярен сред социалистите в цяла Европа, където се провеждат масови протести, за да се подчертае неравенството между мъжете и жените.

Кога се отбелязва за пръв път 8 март?

През 1911 г. се провежда първото официално честване на Международния ден на жената, като над един милион души присъстват на митинги в Австрия, Дания, Германия и Швейцария. Този ден е избран, на конференция проведена в предишната година по предложение на известната социалистка Клара Цеткин определят, че в някоя от първите недели на март ще се празнува този празник. Празнуването му е широко застъпено пред 20-те и 30-те години на миналия век, но постепенно бива забравен. Постепенно бива забравен, но през 1977 вече официално е приет като международен празник на жената от ООН и се празнува по цял свят

Празнуването на 8-ми март в България

За пръв път се празнува през 1911 от кръга на тесните социалисти на Димитър Благоев, а първото официално честване на държавно ниво е през 1915. След промените от 9 септември 1944 година, празникът се приема за част от официалния календар на страната и започва да се празнува в различните работнически колективи.

Международният ден на жената е посветен на честването на миналите и настоящите постижения на жените в историята, като същевременно се подчертава, че все още има какво да се направи, когато става въпрос за постигане на истинско равенство между половете по света. От възникването му през 1909 г. до официалното му приемане в международните календари днес едно нещо остава ясно – Международният ден на жената винаги ще служи като важно напомняне, че трябва да продължим борбата си за равни права за жените навсякъде по света. Като разбираме богатата му история и признаваме какво символизира днес, можем да помогнем да се гарантира, че и бъдещите поколения ще могат да се радват на същите свободи!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ