HomeИнтересноИнтересни фактиКаква е етимологията на думата благодаря

Каква е етимологията на думата благодаря

Знаете ли за чудото от магията на думите?

Помните ли, като малки дали са ви казвали: „Кажи вълшебната думичка“. Ако вие не си спомняте, то поне децата ви със сигурност я знаят. Става дума за е етимологията на думата благодаря:

Магия и сила в думата „Благодаря!“

Знаете ли, че на 11-ти януари се празнува Международният ден на думата „Благодаря!“.

Благодаря е дума с много значения. Тя е сърдечна дума и най-истинската в езика на всеки народ.

Етимологията на думата благодаря

Етимологията на думата благодаря, произхожда идва от две съставни  „благ“, което значи добър и „дарявам“ или „дарявам благо“.

Според българския тълковния речник

Тази дума означава признателност, благодарност!

Като етикет в речника, тя е ползвана в учтива формула. Прилага се при съгласие или отказ в отговор на направено предложение. Благодаря още е вид покана, поздрав, оказано внимание. Благодаря! Също: Благодаря много! Използва се и като: Благодаря, с удоволствие! Или в отрицателната й форма: Не, благодаря!

От Библията знаем, че Христос благодарил винаги, преди да направи някое чудо. Хората благодарят на Бог за това, което имат и са получили; за това, че са здрави, че са заедно, че имат дом и семейства. Не е случайност, че:

Молитвите започват винаги с: „Благодаря ти, Господи!“

Психолозите смятат, че думите на благодарност – това са „словесни ласки“, които могат душевно стоплят и успокояват хората. Основното нещо е, че думите на благодарност трябва да се изказват от сърце!

Пример за силата на думата „Благодаря“

Факта е, че вместо често да изричаме думата много пъти слагаме ръка на сърцето или се покланяме. Няма друга по-добра дума, или жест, за да се изкаже подобен заряд.

Кажете „Благодаря“

Когато кажете „Благодаря“, но не просто по задължение, а защото наистина изпитвате благодарност, привлича положителната енергия към Вас самите. Разбира се, подобно нещо, може да промени съдбата.

Създателят на една от най-известните мотивационни техники за успех Джон Кехоу казва „Благодарете за благата, които получавате, радвайте им се и ще дойдат още“. Друга известна писателка Ронда Бърн, с книгата си „Тайната“, която се превърна в световен феномен, както и книгата „Вълшебството“ пише за магичната сила на думата „Благодаря“.

Казвайте благодаря по-често

Изричайте тази дума много по-често. На всички за всичко, дори и за най-дребния повод. На продавача на плод и зеленчук, който ти подава свежи плодове. На колегата, който ти подава някакъв документ или ти услужва с химикал. На непознатия, който отваря вратата за теб. На касиерката в магазина, която ти дава покупката. На колежката, която ти прехвърля телефонен разговор. На приятеля, който се е сетил за теб и ти е звъннал. На сервитьорката, която ти носи яденето. На хората, които те обслужват в банката или друга административна институция.

Всички, обичат да чуват думата „благодаря”

Думите не се изтъркват. Колкото по-често благодарите, толкова по-добър човек ставате.

В заключение:

В завършек на статията, само ще посочим цитат от известния български писател:

Използвай често думата „БЛАГОДАРЯ“, дори и за малки неща. Ще се удивиш на промяната в живота ти, която ще последва! Законът на благодарността не работи, ако живееш с негативни емоции: страх, гняв, омраза, комплекс за малоценност, негодуване, критикуване, притеснение, нервност, апатия…  Благодарността е Любов! Като благодариш, доброто ще си остане добро, а злото ще се превърне на добро.“ – Петър Дънов.

Благодаря, че прочетохте нашата статия!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ