HomeИнтересноБългарияКой е Рачо Казанджията - бащата на един от най-известните български писатели

Кой е Рачо Казанджията – бащата на един от най-известните български писатели

Чували ли, сте името Рачо Казанджията? Знаете ли, че той е бащата на един от най-известните български писатели? Нека ви, разкажем малко за него и откъде идва името му…

Кой е Рачо Казанджията

Петко Рачов Славейков е известен на всеки българин, на малко и голямо. За него знаем, че е български поет, фолклорист, публицист и политик. Той е един от водачите на Либералната партия в годините, след Освобождението. Той е председател на Народното събрание (през 1880 г.) и министър (в годините: 1880 – 1881, 1884 – 1885) в няколко кабинета.

П. Р. Славейков е баща на 9 деца. Сред тях са видни политици Христо Славейков и Иван Славейков, поета Пенчо Славейков и публициста Рачо Славейков.

Биография Петко Рачов Славейков

Петко Рачов Славейков е роден през 1827 г. на 17 ноември, в Търново. Баюа му се казвал Рачо Казанджията. Майката на Петко Рачов Славейков е Пенка. Тя умира малко, след раждането му.

Дядото му Рачо Чехларя бил от Банско или тогавашно Якоруда. Заради убийство на турчин го принудили го да го носи на гръб си, през река Глазне. Така дядото на поета бяга и се преселва в земите на Търново.

Бащата на Петко Рачов Славейков, също се казва Рачо. Фамилията му идва от това, че бил казанджия, затова и му викали така – Рачо Казанджията. Той почти нямал образование, но притежавал горд български дух. Във Вишовград, селото на майка си, Петко вижда славеи. Фамилията взема от названието на птицата, защото бил очарован от песента й.

Така сменя фамилията си и се нарича Славейков. Има още една версия за произхода на псевдонима, с който го знае българската литература. Тази история разказва, че е родът на майка му бил – Буюклиеви, в превод това означавало – Славейкови (от турски).

Петко Рачов Славейков учи в Търново, Трявна, Дряново и Преображенския манастир. Чете много и се самообразова в библиотеките на манастирите на Търново. Вжна роля за във възпитанието му играе запознаването му с „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски. Малко след това, учи в Свищов (при Емануил Васкидович), запознава с произведения от сръбската и западноевропейската литература, разширява познанията си по гръцки. Първото му произведение в литературата е: „Акатист на три светители“ и се пази и до днес.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ