HomeИнтересноИнтересни фактиКаква е връзката между африканското племе Догони и звездата Сириус

Каква е връзката между африканското племе Догони и звездата Сириус

Чували ли, сте за африканско племе догони и звездата Сириус? Ако си падате по загадъчните и недотам известни космически неща, забулени в тайни и историята на древни племена, то попаднали сте на правилното място…

Африканско племе догони с тайни знания за Сириус

На територията на Република Мали в Африка има малко племе. В резултат на недостъпността на това място, дълго време то било напълно запазено от останалия свят. Хората тук живеят почти по същия начин, както преди много векове. Занимават се със земеделие, скотовъдство, ковачество и грънчарство. Те имат учудващо дълбоки познания за космоса. И това е при пълна липса, на каквото и да е специално оборудване.

Според предположенията догоните живеят по тези земи от 1300 г. сл. Хр. Преди това, както, техните предци вярвали до 9-10 век са живели в горното течение на река Нигер в днешен Судан. Пристигайки на ново място, прогонват постепенно племената, живеещи по-рано по тези земи, като същевременно приемат нещо от тяхната култура – например език. Населението днес достига двеста хиляди души.

Те строят къщите си в подножието на планината от глина и с плоски покриви. Сред обикновените жилищни сгради, които стоят стена до стена, в селищата има и мъжки къщи с ниски покриви. Такива имали за цел, по време на спор мъжете да не могат да се изправят в целия си ръст. Има и женски менструални къщи, които се намират извън пределите на населените места. Сред племето се практикува мъжко и женско обрязване.

Въпреки факта, че част от догоните са приели исляма, а другата част – християнството, те свято пазят и предават от поколение на поколение знанията си за световния ред. През 30-те години на миналия век френският етнограф Марсел Гриол живеел дълго време с догоните. Те решили да му разкрият тайните си знания. Старейшина на име Оготемели общувал с французина 32 дни. В тези дни той показал карти на звездното небе, гравирани върху камъни; говорил много точно за структурата на Слънчевата система, съществуването на спътниците на Юпитер и пръстените на Сатурн. По-късно Гриол описва всичко това в своята книга.

Каква е връзката между африканското племе догоните и звездата Сириус

Догоните смятат Сириус за най-важната звезда в небето и я наричат ​​„пъпът на света“. Според техните легенди Сириус е тройна звездна система. Дори догоните знаят за наскоро откритото бяло джудже – Сириус Б.

Тази звезда, има фантастична плътност

Само един кубичен сантиметър от нея тежи 50 тона. И догоните също знаели това. Най-интересното е откъде хора с такъв стандарт на живот биха могли да получат такива знания, без да използват никаква измервателна или увеличителна техника. Много, от които познания, между другото, получиха официално признание, едва през 20 век.

Как се зародила връзката между догоните и Сириус

Някои изследователи и самите догони смятат, че някога извънземни са долетели от Сириус и са се свързали с предците си, за да предадат важната информация. Тези извънземни, според местните легенди, били получовеци-полуриби, дишащи вода в специални шлемове.

Подобни същества и летящи чинии са изобразени в пещерни рисунки на догоните, които са на повече от 700 години. Племето има и цели 4 календара: Слънцето, Луната, Сириус и Венера. Хората са сигурни, че извънземните със сигурност ще се върнат, но вече в човешка форма.

Веднъж на всеки 50 години догоните празнуват празника Сиги, за който се правят специални дървени маски. Те вярват, че празникът им съвпада с момента на обновлението на света. Маските, след празничните събития не се унищожават, а внимателно се съхраняват. По броя на маските е възможно да се установи моментът, в който членовете на племето за първи път започнали да провеждат такива тържества.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ