HomeИнтересноИнтересни фактиКъде се намират Херкулесовите стълбове - защо се наричат така

Къде се намират Херкулесовите стълбове – защо се наричат така

Херкулесови стълбове – какво означава това? Къде се намират? Историята на името е митът за Херкулес. Какво в преносен смисъл означават „херкулесовите стълбове“? Какъв е смисълът на израза „да достигнеш стълбовете на Херкулес“?

Какво означават Херкулесовите стълбове и къде са те?

Херкулесови стълбове са древното име на планините на брега на Гибралтарския проток. Други варианти на древното име са още: Стълбовете на Херкулес, Херкулесови стълбове или Стълбовете на Мелкарт.

Какво означават стълбовете на Херкулес

Гибралтарският проток свързва Средиземно море с Атлантическия океан. Дължината му е 65 км, ширината е от 14 до 44 км.

От противоположните страни на пролива се намират териториите на Гибралтар и Сеута. Гибралтар е в Европа, Сеута е в Африка. Гибралтар е британско владение, а Сеута принадлежи на Испания.

Митът за Херкулесовите стълбове

Според мита Херкулес извършва десетия от своите 12 труда и по пътя към остров Ерития издига две каменни колони в памет на своите скитания. В друга версия на легендата героят раздалечил планините, които блокирали пътя му към океана.

Северният “стълб” е Гибралтарската скала, а южният може да означава или скалата Джебел Муса в Мароко, или планината Абила близо до Сеута.

Какво означава „да достигнеш до Херкулесовите стълбове“?

В древни времена хората не са знаели за съществуването на Америка от другата страна на океана и Херкулесовите стълбове се смятали за ръба на света. Следователно фразеологичната единица „да достигнеш колоните на Херкулес “ (ad Herculis columnas) означава „да достигна границата“, „до самата крайност“.

Идиомът “стълбовете на Херкулес”

Това означава границата, крайната степен на нещо. Например: „Херкулесовите стълбове на цинизма“.

Това са херкулесовите стълбове на лекомислието, които нито атиняните, нито французите никога не са могли да достигнат и които ние достигнахме, без ни най-малко усилие.

Стълбовете на Херкулес са специални устройства за формиране на един вид точка на “космическа връзка”, макар и по-малко времеемки за производство от пагоди и храмове. Те са създадени на базата на инженерни знания за трансформиране на слабите енергийни потоци на скалите на Земята и атмосферата за култови цели.

В заключение:

Заключението е ясно, че Херкулесовите стълбове нямат нищо общо със скалистите възвишения на планините над Гибралтарския проток. Все още предстои по-подробно изследване на мистериозните менхири в Бретан и на други места.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ