HomeИнтересноБългарияКакви роднини са капитан Георги Мамарчев и Георги Раковски

Какви роднини са капитан Георги Мамарчев и Георги Раковски

Ако се разровим в българската история ще научим, че тя действа в посока опресняване на знанията ни и историческите познания, усилване на националната гордост, възраждане на личности от близкото минало и далечните времена.

Ние сме уверени, че историята трябва да се знае, помни и разказва, такава, каквато е била. Тя трябва да бъде предавана стабилна основа за изграждане на самосъзнание у всеки горд българин. Тя има изключителна важност за развитието и израстването на един народ.

Каква е връзката между Георги Раковски и Георги Мамарчев

Георги Раковски е роднина на Георги Мамарчев. Той е син на Руса Попович. Тя е сестра на Мамарчев и съответно майка на “Патриарха на българската национална революция” – Георги Раковски.

По право на Раковски казвали Съби, който по-късно се нарича в чест на чичо си и взема името Георги. Самият Мамарчев повлиява силно над развитието на Раковски и му помага да се превъплъти в героя, който всички познаваме и до днес.

И така, кой е Георги Мамарчев

Той учи в килийно училище в родния си град Котел. Там цари родолюбив дух, в резултат от Паисиевата “История Славянобългарская”. Последната е преписана от котленеца известен като Софроний Врачански (по рождение името му е Стойко Владиславов). Той е изключително заслужил българин, роднина на Георги Раковски.

Капитан Георги Мамарчев се жени в град Сливен. Съпругата му е Радка Мамарчева. Малко по-късно семейството му се мести в Силистра, където започва почти веднага активната си обществено-политическа дейност.

С какво е известен Георги Мамарчев

С името на капитан Георги Мамарчев и пребиваването му в Силистра е свързано заселването на българи в нов квартал застроен за целта. В тази негова дейност е подпомаган и от съгражданина Васил Вълков. И така, този квартал е популярен с наименованието „Волната”. Той  става център на сериозни въстанически кроежи. Това място е сборен пункт на съмишленици на капитана. Това се случва във времето, когато Силистра е все още в руски ръце.

С какво се помни името на Георги Мамарчев

Авторитетът на големият българин е изключително висок. Ето, защо населението на квартала „Волната” го избира за кмет. Така е избран първия кмет известен от тогава насетне, в българската история. Годините, минали в дунавския град, оставят трайни спомени у местните там, които по-късно издигат паметник-бюст на смелия си капитан.

В заключение:

Георги Мамарчев е роден и израснал в старопланинското китното градче Котел. Там израства и се развива като един от най-будните възрожденски личности, а местността е позната като едно от най-будните селища, познати по онова време и в далечното минало. Славела се като войнишко селище.

В град Котел са живели много интелигентни и заможни и хора. Към местните на града, дори турците изпитвали респект.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ