HomeРецептиЗнаете ли къде е измислено виното като напитка

Знаете ли къде е измислено виното като напитка

Кой и в коя страна е изобретил виното, историята за произхода на напитката

Въпросът кой точно е изобретил виното, предизвиква много спорове и клюки. Много страни твърдят, че те са първите, които приготвят тази алкохолна напитка. В същото време, археолозите не дават категоричен отговор на този въпроса.

Знаете ли  къде е измислено виното като напитка

Очевидно още преди 8-10 хиляди години култивираното грозде е било известно на хората. Те използвали неговите плодове и сок. И все пак, къде е измислено виното?

История на произхода на виното

В много страни по света има различни версии за произхода на името на напитката. Според един от тях съвременната дума идва от грузинския “ghvivill”, което се превежда като “цъфтеж” или “бродя”.

Фасмер, известен немски филолог от руски произход, проследява прилики със славянската дума “вит”. Редица изследователи твърдят, че за основа на термина се смята санскритският корен „вена“, което означава „любим“. Нито една от хипотезите обаче не е доказана.

Легенди за появата на виното

Днес много хора се интересуват откъде произхожда виното. Те също така се чудят кой е първият, който е направил тази напитка. В същото време има няколко теории. Ето и тях:.

Античност

Дори в древногръцките митове има история за овчар, който загубил овца. Тогава той намери животното и видя, че то яде непознати плодове. Овчарят показал плодовете на господаря си, а той от изцедил сока от тях. Съдовете с продукта, обаче били забравени на слънцето. Това довело до ферментация. Когато чорбаджията опитал напитката, той оценил нейните свойства. Това било началото на историята на виното в Древна Гърция.

Персийска легенда

Според тази легенда царят защитил птица от змия. В знак на благодарност тя подарила на своя спасител гроздови семки. От тях израснала плодоносна лоза. Гроздовият сок се харесал на краля.

След известно време наложницата на царя, която имала много силно главоболие, решила да изпие ферментиралия сок, за да се самоубие. Той, обаче имал хипнотичен ефект, върху нея. След като се събудило, момичето се възстановило. Това е тюркската версия за произхода на виното.

Как обаче е наистина

Ако пренебрегнем приказките, можем да оценим развитието на винопроизводството в реалния живот. Вероятно червеното вино има същата възраст като бялото. Точни данни за това обаче няма.

Вино се прави от древни египетски времена. До днес са оцелели барелефи, изобразяващи берачи на грозде. Има и писмени доказателства, че жителите на Египет обичали да пият вино.

Винопроизводството в Гърция се появява, през третото хилядолетие пр.н.е. Гърците правели вино от грозде и след това подобрявали вкуса му с ароматни билки, ядки и мед.

Древните римляни са заимствали идеята за винопроизводството от гърците. В същото време те непрекъснато подобрявали уменията си. За първи път виното е отлежало в древен Рим. Има писмени доказателства за съществуването на вековната напитка. Римската империя води войни и пренася традицията за производство на вино в завладените земи.

Според популярната версия винопроизводството произхожда от Южен Кавказ. На територията на съвременна Армения и Грузия вино започва да се прави още преди 4000 години.

Европа и производството на вино

Европейските традиции в производството на вино се считат за сравнително млади. Те обаче са и на хиляди години. Първоначално виното започва да се прави във Франция, след това в Португалия, а след това и в Германия.

В Русия гроздовото вино започва да се прави по време на управлението на Петър I. Императорът внася технологията от Европа. В някои региони винопроизводството вече е съществувало, но обикновените хора предпочитали бирата и варенето.

В заключение:

Както сами виждате, точен отговор на въпроса: къде е измислено виното, не може да бъде даден. В крайна сметка:

Виното е един от най-старите видове алкохол, който има хилядолетна история. В същото време до днес не са разкрити точни доказателства в коя страна се е появила опияняващата напитка.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ