HomeИнтересноИнтересни фактиКакви звуци издават нощните птици

Какви звуци издават нощните птици

Най-честите нощни обаждания на птиците са от нощници (Myotis) и сови. Призивите варират значително в зависимост от вида, познатото викане на сови до много по-необичайни звуци.

Какви звуци издават нощните птици?

Бухалите издават едни от най-разпознаваемите гласове на нощни птици. Рогатите сови са известни с тихите си кукукания. Въпреки това, те също създават огромно количество свирене, съскане и дори звуци наподобяващи лай, а младите сови издават силни писъци за храна.

Петниста сова – зовът й е един от най-познатите звуци на нощни птици, особено в гористи райони. Другите видове сови създават по-малко разпознаваеми звуци. Викът на горската сова, например е съскащ вик, докато източната сова издава пронизително цвилене. Малкият северен бухал, пък носи името си от отличителния свирещ звук, който създава.

Нощниците (Myotis), включително са други често срещани нощни птици. Недоброжелателите на Източен камшик (Caprimulgus vociferus, Whipили Eastern Whip-poor-will) са трудни за забелязване, но лесни за чуване, след свечеряване. Те са птици обитаващи главно в източните Съединени щати. Техният зов представлява тъжно свирене, подобно на името им. Зовът на вдовицата на Чък Уил е подобен, но по-силен и по-дълбок. Обикновеният нощен ястреб има разнообразен вокален репертоар, но най-забележителен е звукът на крилата им. Докато се гмурка, въздухът се блъска в перата му и създава силен тътен.

Тук е моментът да се спомене и, че много пойни птици се обаждат и през нощта. Присмехулниците са известни с това, че събуждат спящите със своите силни, непрестанни изражения на лицето. Други птици също започват да се обаждат в малките часове, преди изгрев-слънце.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ