HomeИнтересноИнтересни фактиЗнаете ли, кои морски животни дишат с бели дробове

Знаете ли, кои морски животни дишат с бели дробове

Замисляли ли, сте се как дишат и как оцеляват водните животни?

Как животните дишат под вода, ако няма кислород за дишане? Нека поговорим за тях:

Кои морски животни дишат с бели дробове?

Големи и не много животни, обитаващи водата, дишат през кожата. Те също имат хриле, които съдържат специални клетки, предназначени да осигурят обмен на газ, когато водата преминава от там.

Водните животни се хранят с разнообразна храна. Корали, гъби и китове ядат малки ракообразни, наречени планктон. Океанските риби имат голямо разнообразие от хранителни навици. Повечето океански риби се хранят една с друга и с ракообразни като скариди, раци и други подобни. Те ядат и водорасли, планктони, детрит и главоноги (октоподи и калмари), както и бодлокожи (морски таралежи). Някои океански риби са чистачи и се хранят с трупове на други морски животни.

Много от морските обитатели са хищници. Някои, морски костенурки, морски крави и дюгоните са специализирани в яденето на подводни растения. Някои риби са тревопасни. Те пасат водорасли в крайбрежните води.

Морските организми са се адаптирали към разнообразните местообитания и екологични условия в океаните. Те имат поведенчески, физиологични и структурни адаптации, които им помагат да оцелеят във водна среда. Физиологичните адаптации на морските животни са свързани до голяма степен с метаболизма на тялото. Водните животни са научили някои поведенчески адаптации, за да оцелеят и да избягат от хищниците.

Поради крехкостта на околната среда еколозите често изразяват особена загриженост за водните животни. Разрушителният риболов, прекомерният улов, изменението на климата и замърсяването на сушата и въздуха на морската среда оказват силно влияние върху океаните. Силните химикали, които замърсяват водата, имат опустошителен ефект върху много морски видове. Тази екосистема се нуждае от защита.

Още любопитни факти за водните обитатели

Делфините спят с отворени очи; половината от мозъците им никога не спят, за да могат да следят за хищници и други заплахи.

Сините китове издават звуци от 188 децибела, което е най-силният звук, произвеждан от което и да било животно на земята.

Октоподът има три сърца.

Костенурките не харесват Антарктида. Те обитават всички други континенти на планетата, но не и Антарктида.

Морските гъби живеят без глава, очи, уста, кости, пипала, бели дробове, сърце или мозък. И въпреки това са толкова добри в оцеляването си.

Сърцевината на скаридата е в главата.

Сомът е като един много голям език, почти 100 000 индивидуални вкусови пъпки са разположени по тази риба (при големи индивиди дори повече!). За сравнение, хората имат само 2000-8000 от тях и всички те са фокусирани, върху езика. При сомовете те са разпределени по цялото тяло. Тялото на рибата е лишено от люспи и е покрито със слой слуз, което осигурява плъзгане и маневреност във водата.

Главата на костенурката карета продължава да расте, докато узрява.

Големите бели акули могат да погълнат морски лъв наведнъж.

Кашалотите са единствените хищници, които ловуват гигантските калмари.

Въпреки, че делфините имат 100 зъба, те поглъщат плячката си цяла, без да дъвчат.

Около 100 души могат да се поберат в устата на един син кит. И все пак, това скромно създание се храни само с малки рибки.

Червеите от Помпей живеят във вулканични отвори, разположени на 2500 метра под повърхността на океаните. Ако бъдат извадени на повърхността, те умират.

Някои змиорки могат да напуснат водата и да се плъзгат над сушата (за кратък период от време).

Зъбите на раците са в стомасите им.

Дюгон са свързани със слоновете и са последният оцелял вид, наследник на някогашните морски крави.

Морските звезди живеят на морското дъно. Те са единствените животни с крака на ръцете си.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ