HomeИнтересноБългарияКакво е Екю - бащата на съвременното евро

Какво е Екю – бащата на съвременното евро

Европейска валутна единица (ЕКЮ) знаете ли нейното определение? Нека надникнем в детайлите на тази дума.

Какво представлява европейската валутна единица (ЕКЮ)

Европейската валутна единица (ECU) беше официалната парична единица на Европейската парична система (EMS), преди да бъде заменена от еврото. Стойността на ECU се използва за определяне на обменните курсове и резервите между членовете на EMS, но винаги е била счетоводна единица, а не реална валута.

Важно:

Тук е мястото да споменем, че Европейската валутна единица (ECU) беше паричната единица, използвана от Европейската парична система (EMS), преди да бъде заменена от еврото.

Кога влиза в сила ECU

ECU е въведено през 1979 г. и е заменено от еврото през 1999 г.

Това била комбинация от 12 страни-членки на Европейския съюз.

Механизмът на обменния курс (ERM) е въведен заедно с ECU, предназначен да намали променливостта на обменния курс и да постигне парична стабилност в Европа.

Разбирането за европейската валутна единица (ЕКЮ)

Европейската валутна единица (ECU) е въведена на 13 март 1979 г. заедно с механизма на обменния курс (ERM) , който бил предназначен да намали променливостта на обменния курс и да постигне парична стабилност в Европа, преди ECU заменила европейската разчетна единица, през 1979 г.

ERM имало, за цел да ограничи колебанията между валутите ECU. ECU се използва в различни международни финансови транзакции, позволявайки на деноминираните в ECU ценни книжа да предложат чуждестранна диверсификация.

ECU е комбинация от „изкуствена“ валута, базирана на кошница от валути на членки на Европейския съюз (ЕС), претеглени според дела на всяка страна в производството на ЕС. ECU започва с девет валути и от края на 1989 г. до края на 1999 г. кошницата съдържала 12 валути.

Кои валути влизали в ECU

Валутите били белгийски франк, германска марка , датска крона, испанска песета, френски франк , британска лира, гръцка драхма, ирландска лира, италианска лира, люксембургски франк, холандски гулден и португалско ескудо.

Специални съображения за ECU

EMS е белязан от валутната нестабилност и политически борби за подходящи национални обменни курсове, тъй като другите валути били принудени да следват примера на Bundesbank по отношение на паричната политика. Обменните курсове на силните валути, като германската марка и тези на по-слабите, като датската крона, са периодично коригирани. И така, след 1986 г. промените в националните лихвени проценти са използвани, за да се поддържат валутите в тесен диапазон.

Въпреки това, тъй като икономическите цикли на Германия и Великобритания до голяма степен не са синхронизирани. Това се дължало отчасти поради обединението на Германия, където Великобритания се борела да остане конкурентоспособна в рамките на ERM. Когато той се сринал през 1992 г., след като Sterling е атакуван от спекуланти, включително Джордж Сорос, в Черната сряда.

Обединеното кралство и Дания никога не се присъединяват към еврозоната, а Гърция се присъединила късно.

Кога е въведено еврото

Името на еврото е въведено за първи път през 1995 г. в Испания.

Като счетоводна валута еврото е въведено през 1999 г. То заменило ECU в съотношение 1:1. Евромонетите и банкнотите са пуснати в обръщение, през 2002 г., което го прави ежедневна оперативна валута за региона.

Сега еврото е официалната валута на 19 от 27-те членки на ЕС, включително четири европейски микродържави, които не са част от ЕС.

Еврото е втората по големина и втората най-търгувана валута в света след щатския долар.

Към август 2022 г. е имало над 29 трилиона евро банкноти и над 144 милиарда евро монети в обръщение.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ