HomeЛайфстайлЗнаете ли каква е била работата на един Разсилен

Знаете ли каква е била работата на един Разсилен

Днес ще се спрем на още една тема, която малко вероятно е да я намерите в Чичко Гугъл. Е, може и да попаднете на информация от типа на тълковен речник, но нека разкажем, малко повече…

Разсилен – какво означава

Накратко и, за да стане на бързо ясно, разсилен е: „Човек, който прислужва в учреждение“.

Знаете ли каква е била работата на един Разсилен

Макар и в остаряла форма разсилен се казвало на човек, който служел в дадено учреждение. И в наши дни може да се срещне думата, когато се ползва за даден служител. Например:

МВР да даде на разсилния да събира глобите от КАТ и да свършва тази мъка!“

Разсилен може да намери приложение във всяко едно учреждение и се отнася за неговите подчинени. Друг пример:

Служител в селска община:

„Байчо, оди да занесеш кръщелното свидетелство на кака Стойна, оти попа няма как да ѝ приеме документи за сключване на църковен брак с мъжо“.

Разсилен е и служител в общината или в държавна институция

И така, макар, че живеем в 21 век, думата малко поостаряла, все още намира приложения. Тя, напук на внедрените изобретения, иновации, информационни технологии и патенти е приложима за наричане на публичната администрация.

Този тип чиновници или чиновнички са разсилни. Те обслужват гражданите и началниците си. Те са подчинени, които срещи заплащане и работейки на трудови договори, изпълняват задълженията си, които са упоменати в длъжностната характеристика, на всеки.

В заключение:

Изяснихме още една дума от стария български, разговорен език, за която все по-рядко се сещаме. Те е една от не малкото такива, която, когато чуем, невинаги знаем значението. За да не попадате в конфузни ситуации. Запомнете, чуете ли: Разсилен, значи е служител, прислужник, работник на учреждение!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ