HomeИнтересноБългарияКъде в България се отглежда най-много ориз - производството му е издигнато...

Къде в България се отглежда най-много ориз – производството му е издигнато в култ

Ако някога минавате по български пътища и забележите странни полета с вода край пътищата. Това са оризища. И да, ако се чудите, в България също се отглежда ориз.

Къде в България се отглежда ориз

Отглежда се ориз, дори кафяв ориз. Той е здравословен, много вкусен, въпреки че отнема повече време за готвене. Цената на пакет ориз у нас започва средно от 1 лев и стига до пет. Всичко зависи от грамажа, сорта и марката.

Български ориз – производството му е издигнато в култ

Едно от най-силните впечатления, който един турист би си набавил от България са дългите редици оризища. Ако минавате, през такива места ще останете изненадани. Ще се повяват въпроси от типа дали българите ядат толкова много ориз. Вие, например, с какво свързвате ориза. С пиле с ориз; сарми; гарнитури или други гозби, в които той присъства и частична или водеща съставна част?

Българите обаче не само ядат ориз с удоволствие, но и сами го отглеждат – в страната има 24 700 хектара оризища. Предполага се, че голям % от ориза в български магазини е собствено производство.

Оказва се, че българите са отглеждали ориз още в 14 век. Отначало това е ставало в долините на реките Марица и Тунджа, а по-късно в Подунавието.

Специални полета за отглеждане на ориз в България започват да се изграждат през 1962 г. в гр. Съединение и с. Войсил като примери, а масовото изграждане започва през 1965 г.

След 90-те тази индустрия, както и други в цялата страна, имало голям спад. Ситуацията се подобрява едва след 2005 г., по-точно, след присъединяването на България към Европейския съюз (2007 г.). И така, производителите започнали да получават целево финансиране и земеделски субсидии именно за отглеждането на ориз в България.

Къде в България се отглежда най-много ориз – производството му е издигнато в култ

Най-плодородните оризища в България са в Пазарджишко и Старозагорско. Там няма проблеми с напояването. Нивите в Пловдивско се поливат от водоеми и при спадане на нивото на водата възникват затруднения. Те обаче се решават успешно от Съюза на оризопроизводителите в България с помощта на ЕС.

Още любопитни факти за ориза у нас:

Известни български производители на ориз са “Соларис 999” (Арива), “Суико” (“Крина”), “Фамилекс”. Днес в България се отглеждат около десетина сорта ориз, предимно бели.

Дълъг и кръгъл ориз се внася от Италия, Испания, Гърция, Индия, Пакистан, Тайланд, Камбоджа, а разновидностите му се изнасят за Турция.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ