HomeИнтересноИнтересни фактиКакво е мечка стръвница - представлява ли опасност за човека

Какво е мечка стръвница – представлява ли опасност за човека

Всички са чували за мечката гризли. Тя е подвид на кафявата мечка. В миналото е била разпространена на всички континенти, но човешката намеса в природата е променила значително числеността й.

Какво е Мечка стръвница

Мечка стръвница се казва на такава, която е опитала веднъж човешко месо. По право мечките са всеядни, но реално започват да преследват хора, ако един път са нападали такива. И все пак, има някои заблуди в това отношение. Например мечките не нападат за щяло и нещяло хората. Доказано е, че те действат като мечка стръвница, когато усещат заплаха (за себе си и най-често за малките си).

Къде се среща мечка стръвница

В наши дни, освен ограниченият брой в някои части на континента Европа, кафявата мечка може да се срещне и в България. Тя обитава планинските масиви на Рило-Родопската част и Старопланинските гори. И все пак да се срещне случайно, по време на планинска разходка си е цяло чудо, почти равносилно да намериш „игла в купа сено“.

Прилики и разлики между мечката Гризли и кафявата мечка

На външен вид гризлито прилича на обикновената кафява мечка, но много по-голяма от нея. Европейската кафява мечка, рядко достига дължина от 2,2 метра, а дължината на гризли обикновено е 2,3 метра, а често дори до 2,5 метра. Теглото на гризлитата е до 450 килограма.

Тялото е покрито с дълга, гъста, рошава козина. Оцветяването на козината е преход от желязно сиво до светло червено-кафяво. Мечката гризли се различава от европейската мечка стръвница и по по-късия череп, изпъкнали носни кости, широко, плоско чело, къси уши и опашка и особено огромни, до 13 см дълги, силно извити, белезникави нокти.

Мечки гризли – начин на живот

Според начина си на живот, тези горски обитатели приличат на европейската кафява мечка и също като нея изпадат в зимен сън. Хранят се предимно с растителна материя (плодове, ядки, корени), но напада и животни. Ловят риба, защото плуват много добре. Докато са малки и млади, могат да се катерят по дърветата.

Мечка стръвница – представлява ли опасност за човека, а мечката гризли

Разказите на пътници и ловци от миналото (от които се формира представата за гризли, както и за мечка стръвница) са изключителна жестокост. При по-близко запознаване с този звяр се оказват силно преувеличени. Излиза, че въпреки големите си размери, тези хищни бозайници не представляват опасност за хората. Такава може да съществува, само в изключителни случаи. Такива са, когато животното е ранено или женската е обезпокоена за малките си. Само тогава, тя може да нападне човек. Обикновено дори ранените бързат да избягат.

Мечка стръвница

Фактът, че учените са открили, че зрението на мечките гризли е доста слабо развито, обяснява поведението им по време на лов. Такова е именно, когато хищникът атакува всеки движещ се обект. Така гладната мечка може да нападне човек. С дългите си (над 12 сантиметра) нокти, тя се вкопава в жертвата и разкъсва тялото на парчета за няколко минути.

Има ли опасност за хората

В заключение, на въпроса – какво е мечка стръвница и представлява ли опасност за човека, ето и отговора:

Тези мощни зверове по право избягват контакт с хора. Атаките им най-често се случват, ако женската защитава малките си. Ухапването от този звяр е много силно, а нараняванията винаги са изключително сериозни. Ето, защо се препоръчва, когато отидете в гора, където живее мечка стръвница, да се движите на групи от по 6-8 души. Това в пъти намалява вероятността от нападение при случайна среща с такъв силен и свиреп хищник. И все пак, помнете – мечката стръвница наистина е рядкост в наши дни.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ