HomeИнтересноИнтересни фактиКакво е работил в миналото един "манаф"

Какво е работил в миналото един “манаф”

Ако трябва да обясните на някой, какво означава думата „манаф“, особено ако става дума за малко дете, повярвайте задачата ще ви се стори от онези с 5 звездички и изключително повишена трудност.

Какво е “манаф”

Истината е, че търсейки адекватен отговор, дори в търсачки като Google, попаднахме на какви ли не определения. Някои от тях ще представим в настоящия материал, като заемки от тези места.

Какво е работил в миналото един “манаф”

В интернет пространството ще откриете неща от типа:

Манаф е съществително нарицателно име, от мъжки род. Прозихожда от Манафец (остар., диал.), може да се произнася като: манафин, манаф.

Кой е манаф

Манафът в миналото бил човек, който продавал зеленчуци. Понякога на хората зарзаватчии им викали така.

Често пренебрегван диалект е и преводът, че става дума за турчин (или азаиатец), който произхожда от Мала Азия.

В буквален и вулгарен превод означава: „Полово извратен мъж, с конотация на активен хомосексуален мъж“. Също може да се срещне и така: „Сексуалноизвратен човек – активен педераст“.

Прилагателни на манаф са: мана̀фски, мана̀фска, мана̀фско, множествено число мана̀фски.

Значение на думата манаф

Първоначално манаф произхожда от турската manav, което означавало „продавач на зеленчуци, зарзаватчия“. Възможно е да е навлязла в българския език и чрез посредничеството на гръцката μανάβης manavis „продавач на зеленчуци, зарзаватчия“. В турския е заета от арабския. Вторичните значения на малоазиатски турчин и активен хомосексуален мъж са развити само в българския език, но не и в турския или гръцкия.

Ако потърсите думата Манаф на английски или руски, може да попаднете на далеч по-различна информация. Например в английския тази дума се свързва с божество. В руския, означава следното:

Манаф (на арабски مناف ‎) е божество от древния арабски пантеон. Почитан в цяла Северна и Централна Арабия, в Мека е един от най-важните богове. Функциите на Манат не са съвсем ясни, предполага се, че той е идентифициран със Зевс от древногръцкия пантеон.

Значението на името “Манаф” се тълкува като “висок”, което може да го характеризира като астрално божество. Известно е, че статуята на Манаф е била обект на поклонение на жените, но по време на менструация им е забранено да бъдат близо до статуята.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ