HomeИнтересноОт какъв произход е думата "манджа" - не е от турски

От какъв произход е думата “манджа” – не е от турски

Когато на шега казвате между приятели: „Хайде да манджориме“ или, когато се опитате по всячески начин да провокирате апетита на малчугана си с думите: „Виж сега Татко/Мама, как ще манджори всичко“, замисляте ли се от къде идва прозихода на тази дума?…

Знаете ли от какъв произход е думата “манджа”

Веднага ще ви уверим, че за разлика от многото чуждици заимствани от турския, заради дългото 5 вековно робство, тази дума не е от турски.

Манджа казваме на всяка гозба, която се приготвя по различни рецепти, но винаги в нея се спазват 2 правила. Те са:

Винаги в състава й участват много съставки и подправки;

Винаги е гъста, подплатена от вкусен и ароматен сос, в който може да се потопи филийка хляб, да се намачка добре сготвеният картоф или просто да се нареже мръвката, за да стане още по-сочна.

Едва ли има някой, който поне веднъж път в живота си да не е опитвал такъв тип ястие. Някои могат да го нарекат яхния, други паста, няма да е грешно да се каже манджа на всяко блюдо, отговарящо на основните две правила по-горе. И така:

Какъв все пак е произход е думата “манджа”

Вече стана ясно, че не е заемка от турския език. Истината е, че тя произхожда от италиански “mangiare”, което означава “ям”. Заповедната й форма е “яж” – “mangia”

И така, mangiare се настанява в българския език, давайки значение на цяло едно ястие.

Пак да уточним, точна рецепта за приготвянето на манджа няма. И, все пак, ако искате една добра идея, какво да приготвите, ето ви един съвет:

Сложете в дълбок съд малко мазникна (зехтин, олио, масло), каквото прецените за добре. След това добавете приготвени (измити и обелени, нарязани зеленчуци по избор).Към всичко това добавете месо (по желание и вкус), а преди това гледайте да сте го овкусили и нарязали подобаващо.

Когато наредите всичките продукти в съда (по възможност глинен или стъклен с похлупак) залейте с вода, добавете универсална подправка и доматено пюре (по желание на кубчета, цели белени домати или на пюре). Полейте за завършек с още няколко капки мазнина (може и някоя и друга любими подправки) и оставете на бавен огън да къкри поне 2 часа (може на фурна, може и в котлон).

Когато времето отмине, ако се налага оставете без похлупак да се запече.

Бон апетит!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ