HomeИнтересноОткъде идва изразът - изпаднал германец

Откъде идва изразът – изпаднал германец

Навярно сте чували израза: „Какво ме гледаш като изпаднал германец”? Ако не сте вижте откъде е произхода му и за кой период става дума точно…

Изпаднал германец – произход на израза

Изпаднал германец е фраза, която води своето начало от времето, когато в България е имало икономически подем. Периодът 1934 – 1939 г., което се равнява само на пет години икономиката на страната ни е била най-силно развиващата се в цяла Европа.

Какво ме гледаш като изпаднал германец

Предвид факта, че Българският лев е бил от най-силните валути, имал златно покритие, в България са идвали хора от Германия да работят. И така, точно от тогава съществува приказката „какво ме гледаш като изпаднал германец“. Още известно за този период е, че всички политически партии били забранени със закон.

Интересно е, как политиката влияе на бизнеса

Реално, политиката не създава конкурентна среда, а създава монополи. Политиците не създавали икономическа среда, а пазели своят бизнес, унищожавайки икономическата социална среда в конкретен сектор или регион.

И така, България не е била най-богата държава, но се намирала, сред първите в Европа! Развитието на предприемачеството и конкурентният цикъл в България са основите, на който стъпва икономическият подем на държавата ни.

Днес намалява субсидията на политическите партии на лева, а това е ход, с който ще ликвидират създаването на малки политически партии. И така, държавата не инвестира в създаването на икономическа среда. Никой не обяснява в главоломния ръст на икономиката ни.

Докато през 1939 г. в България живеели над 6.6 млн. души, то само за 10 г. броят им е се покачил със 700 хил. Населението било активно и младо, нараствало с по 50 хил. души годишно. Икономиката не запазила жизнения стандарт в условията на ускорен демографски прираст, а го покачила в пъти. Тази демографска инерция е база за трудовия героизъм в годините 1950-те и 1960-те.

Към днешна дата демографската криза се задълбочава. Статистиките сочат, че над 3 милиона българи са в чужбина. Всяка година броят на раждаемостта на деца намалява с по 5 хил., от които основно ромите раждат.

Това е политика, с цел геноцид и изтребление, иначе за какво да го правят.

И така, къде се намираме днес?

В наши дни да си зададем въпроса: дали ще идват изпаднали германци да оцеляват по нашите земи?

„Какво ме гледаш като изпаднал германец“ ще си остане само фраза от онова време. Времето, когато страната ни е имала свой златен лев, милионно население и самочувствие с покритие!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ