HomeИнтересноИнтересни фактиКакво име носят първият и последният император на Византия

Какво име носят първият и последният император на Византия

Знаете ли, как се е казвал първият император на Византия?… А името на последния владетел, помните ли?…

Списък на византийските императори

Това е списък на византийските императори от основаването на Константинопол през 330 г. сл. н. е., което бележи конвенционалното начало на Източната Римска империя , до нейното падане под властта на Османската империя през 1453 г. сл. н. е.

В него са включени са само императорите, които са били признати за легитимни владетели и са упражнявали суверенна власт, с изключение на младшите съимператори, които никога не са достигнали статута на единствен или старши владетел, както и на различните узурпатори или бунтовници, които претендират за императорска титла.

Какво име носят първият и последният император на Византия

Константин I Велики (306-337) се смята за първия византийски император. Не всички историци са съгласни с това, обаче. Няколко източници разглеждат Теодосий Велики (379-395) като първият император, други неговия син Аркадий и някои Ираклиос (610-641).

Константин I е първият римски император, управлявал Константинопол. Той е и първият християнски римски император. Покръстен е малко преди смъртта си.

Евтропий, служил при император Аркадий (395-408). Той е първият евнух, станал римски консул.

Валент (364-378) е първият император, убит в битка. Той изчезнал в Адрианопол, воювайки срещу вестготите.

Първите византийските императори със своите новости

Характерните дрънкулки pendilia и кич аксесоари, които висяха от короните на императорите, започват с Маркиан (450-457). Въпреки че през годините стиловете на короните се променяли, пендилиите остават, поне чрез Мануел II Палеолог (1391-1425).

Маркиан е и първият император, коронясан от константинополския патриарх. Той постави началото на обичай, който трябвало да бъде следван от повечето императори след него. Тази на практика дава на патриарсите огромна политическа власт.

Лъв I Тракиецът (457-474) създава силата на Excubitores, известна още като дворцова гвардия. Четирима бъдещи императори заемали позицията на comes excubitores и трона, възползвайки се от позицията си.

Зенон (474-475 & 476-491) – по прякор „Варварина“ – е исавр и първият „варварин“ (човек извън гръцко-римския образован елит) на трона на Константинопол.

Първата насилствена промяна на режима в Константинопол от основаването му е превратът на Фока срещу Маврикий (602 г.). Така Фока е първият (в поредица от много) успешен узурпатор. Маврикий е и първият император, който е екзекутиран от наследника си (Фока е вторият).

Фока (602-610) е първият император, който използвал метода на ослепяване и осакатяване, срещу опонентите си. След това станало обичайна практика в имперските дела.

Първият осакатен император е Хераклон (син на Ираклий). Тази практика е трябвало да направи обезобразеното лице недопустимо да управлява. Осакатяването обикновено означава разрязване на носа (както в случая с Хераклон) или разрязване на езика (както в случая на майка му). Практиката знае още за методи на отрязване на крайник или ослепяване.

Първи византийските императори в конкретни дела и действия

Фока (602-610) е първият император с брада. Смята се, че той е направил това, за да скрие белег или грозотата си. Преди това време императорите са били гладко обръснати по класическата римска мода, с изключение на онези, които са засегнали гръцката „философска брада“, като Юлиан (361-363). След Фока брадата става традиция и всички възрастни императори след него са брадати.

Фока също е и първият император, коронясан в църква, поставяйки началото на друга постоянна част от византийската церемония (и в западните коронационни церемонии като цяло).

Ираклий (610-641) е първият, който приема гръцката титла ” βασιλεύς ” (цар) вместо Цезар, Август или Император. Той също така прави гръцкия официален език на Източната империя, заменяйки латинския.

Констанс II (641-668), останал в историята като Константин Погонат. Той поставя началото на разделянето на империята на теми (територии). Блестяща инициатива, която остава в основата на византийската държавна организация в продължение на много векове.

Първото ефективно използване на тайното оръжие на византийците, “гръцкия огън” е направено по време на обсадата на Константинопол от арабите (674-678), по време на управлението на Константин IV (668-685). Това е основната причина за поражението на арабския флот тогава. По-ранна форма на гръцкия огън също е била използвана по време на бунта на Валентиниан през 645 г.

Юстиниан II (685-695 & 705-711) е първият император, който поставя образа на Христос върху своите монети (заедно с мотото Servus Christi ).

След първото си депониране Юстиниан II е заточен в Херсон. Той избягал и потърси убежище в Хазарското царство. Там се оженил за сестрата на хана, която приема елинизираното име Теодора. Когато Юстиниан II се връща на трона, Теодора е първата чужденка, която става императрица на Византия.

Лъв III Исаврийски (717-741) поставя началото на иконоборството. Лъв бил добър християнин и отличен император, но иконоборството било наистина лоша идея.

Ирина Атинска (797-802) е първата жена императрица на Византия. Тя се присъединява към кралското семейство с брака си с Лъв IV. Тя можело да е първият случай на императорска булка, избрана чрез конкурс за красота, любопитен византийски обичай, въведен около пет пъти между края на осми и началото на десети век.

Ирен от Атина (797-802) също е първата чиста гъркиня на трона. Въпреки, че повечето от византийските императори са от смесен гръко-римски произход. Ирен е атинянка и очевидно гъркиня. Нейното фамилно име е „Sarantapichiotissa“, което показва, че тя идва от семейство на изключително високи хора.

Константин VI Слепи (780-797) е първият император, който е ослепен след детронацията си. Интересното е, че последвали няколко други. Друго интересно нещо в случая с Константин VI е, че той е ослепен по заповед на майка си Ирини!

Първият византийски император с фамилно име е Михаил I Рангабе (811-813).

Първият политически брак между византийската държава и Западна Европа е сключен по времето на Йоан I Цимиски (969-976). Той изпраща принцеса Теофано (сестра на Василий II) да се омъжи за императора на Свещената Римска империя Ото II. След смъртта на съпруга си Теофано е действащ владетел на Германската империя в продължение на 6 години.

Александър (912-913) е първият византийски император, който използва титлата „автократор“ (αυτοκράτωρ, което означава „император“) върху монетите, за да отпразнува края на тридесет и трите си години като съимператор и началото на своя соло – царувам. Терминът е съществувал преди това и е бил използван за византийските владетели като гръцки превод на император. Той става официална кралска титла едва след това развитие.

Исак I Комнин (1057-1059) е първият византийски император, който използва двуглавия орел като символ на императорска власт. Исак е повлиян от приказките за митичното създание (хага) в родната му Пафлагония в Мала Азия. Произходът му връща назад до цивилизацията на хетите.

Във византийската хералдика двете глави представляват двойния суверенитет на императора (светски и религиозен) и/или господството на византийските императори над Изтока и Запада. Започвайки от Византия, двуглавият орел се превръща в един от най-мощните хералдически символи. Той и в момента е изобразен на знамената на 3 държави и най-малко на 10 армейски знамена по света.

Йоан V Палеолог (1341-1391) е първият император, посетил чужда страна. Разбира се, други императори са били в чужбина и преди, но само във военни кампании. Йоан V посещава Венеция с дипломатическа мисия. Въпреки това пътуването му не е успешно. Там, той е арестуван за лоши дългове.

Кой е последният император на Византия

Наред с представянето на първите императори на Византия, с налагането на едни или други неща, с което са останали в историята като първи, Константин XI Палеолог (1449-1453) е първият император, който претендирал за титлата „крал на гърците“ . Той, обаче остава в историята и като последният император на Византия.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ