HomeИнтересноБългарияКолко са столиците на България

Колко са столиците на България

Помните ли, колко са столиците на България?

През вековете родината ни е имала не една или две столици и в това няма нищо чудно. Все пак България е велика, макар и малка по размери страна, която е една от най-старите не само в Европа, но и в света държави.

Кои са столиците на България

Едно от най-известните неща, с които е известна България е нейната история. Основана през 681 г. сл. Хр., тази страна е на трето място в Европа по брой на ценни археологически обекти. Тя се нарежда на това място, само след Италия и Гърция. Ето, защо има смисъл да запомните най-важните, моменти от нея?

Кои са първите две столици на Първото българско царство

Те са били използвани от 681 до 972 г. и в по-голямата част от съществуването на империята. Това са средновековните градове Плиска и Велики Преслав. Това са два града на по-малко от 30 км един от друг, точно до град Шумен и не много далеч от морската столица Варна.

12 са старите столици на България:

1.Плиска

Това е славянското име, което прабългарите дават на първата столица на новата си държава. Възраждайки традициите на своите предшественици, в Плиска издигат монументален и строг град. До наши дни са оцелели останките от най-впечатляващите сгради: Голямата базилика, дворците и тронната зала от втората половина на 9-ти век. Плиска днес е Национален археологически резерват.

2.Велики Преслав

Построен в продължение на близо три десетилетия от цар Симеон, той е втората българска столица. Тя е предназначена да съответства на просперитета и възхода на българската държава, покръстването, създаването на славянската писменост и култура. Велики Преслав, както и Плиска, две крепостни стени са опасвали града. Със своя блясък и пищна украса вътрешният град, в който се помещава дворцовият комплекс и прочутата Златна църква, демонстрират силата и самочувствието на българските владетели.

3.Велико Търново

Столица на Второто българско царство (1185 – 1393) – Велико Търново. Ако ви се случи да посетите този необичаен град, чиито каменни къщи сякаш са накацали една над друга на стръмния бряг на река Ятра, първо ще видите Царевец – мястото на патриаршеската църква и царските дворци, хълма, където са живели Бодуен. Кулата все още се издига, свързана с легендата за пленения от цар Калоян латински император Бодуен Фландърски. След това пред вас ще се извиси един хълм Трапезица, където са открити основите на 17 средновековни църкви. Ще се възхитите от възрожденските архитектурни ансамбли на ул. Гурко, стария хан Николи и църквата Св. Св. Константин и Елена. През нощта гордият Царевец придава естествения декор на фантастичен звук и светлина спектакъл.

Останалите столиците на България са:

4.Охрид

Охрид е столица на България през периода 992 г. – 1015 г. при управлението на цар Самуил, а след смъртта му през 1014 г.

Днес Охрид е важен туристически център и красив град, но в пределите на Република Македония.

5.Битоля

Битоля е последната столица на Първото Българско царство. След падането на Охрид под византийска власт. Годината е 1015, по времето на български цар Иван Владислав Днес Битоля също е част от пределите на Република Македония.

6.Мелник

В началото на 13-ти век Мелник е столица на деспот Алексий Слав, племенник на братята Асен, Петър и Калоян. През 1207 година след убийството на цар Калоян деспот Алексий Слав се оттегля в земите в Родопско-Пиринския край и се противопоставя на узурпатора Борил, като самостоятелен български владетел. В наши дни Мелник е най-малкият град в България.

7.Подвис

Това е първата столица на българския феодален и владетел Момчил, живял през първата половина на 14-ти век, до 1345 г., когато Момчил войвода загива в неравна битка с турците. В наши дни между родопските села Подвис и Градът, недалеч от Смолян, се намират останките от старата Момчилова столица, която днес се знае като Момчиловата крепост.

8.Видин

Столицата по времето на цар Иван Александър в средата на 14-ти век, когато България се разделя българската държава на Видинско царство със столица Видин и на Търновско царство. Иван Срацимир, който е син на Иван Александър от първия брак, е цар на Видинското царство в периода 1356 г. до 1396 г. Днес Видин е областен град с напомнящата за онова време забележителност – крепостта Баба Вида намираща се на брега на река Дунав.

9.Калиакра

Калиакра е столица на Добруджанското деспотство, през втората половина на 14-ти век. В днешно време нос Калиакра, красивите морски гледки и останките на крепостта Калиакра са едно от най-пленителните места по Северното ни Черноморие.

10.Никопол

Никопол е столица на България от 1393 година, когато Търновград пада под турско робство и цар Иван Шишман се премества в Никополската крепост. Годината е 1395 година, когато турците завладяват крепостта и обезглавяват българския цар. Днес Никопол е град и административен център на община Никопол, Плевенска област. Останките от крепостта, наричана Шишманово кале.

11.Пловдив

След Освобождението, през 1878 година, Пловдив става столица на Източна Румелия, в продължение на 7 години остава като автономна област в пределите на Османската империя. Днес Пловдив е един от най-големите български градове. Неслучайно е избран за Европейска столица на културата в 2019 г.

12.София

Съвременната столица на България е административен център на страната ни от 3 април 1879 година по време на първото Велико Народно събрание до наши дни. София е град с дълга и богата история, датираща от хилядолетия. В София и околностите има множество културно-исторически и природни забележителности.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ