HomeИнтересноБългарияЗащо българинът Тодор Ангелов има паметник в Брюксел

Защо българинът Тодор Ангелов има паметник в Брюксел

Чували ли, сте за Тодор Ангелов? Знаете ли, защо има негов паметник в Брюксел? Нека разкажем малко за неговата история:

Кой е Тодор Ангелов

Казва се Тодор Ангелов Дзаков. Живял в периода 1900-1943. Роден е на 12 януари 1900 г. в град Кюстендил, България. Починал     на 30 ноември 1943 г. (43 г.) в Брендонк, Белгия.

Той е известен с прякора Божаната и е български революционер, пребивавал дълго време в Белгия. В началото бил само анархист, а след това става член на Белгийската комунистическа партия от 40-те години и оглавява група на партизанската Белгийска армия, срещу Нацистка Германия. Последната била много активна предимно в Брюксел. От 1943 година е заловен от германските окупационни власти и разстрелян.

Какво не знаем за Тодор Ангелов и паметника му в Брюксел

Тодор Ангелов е героят антифашист. Тодор Ангелов е баща на писателката Свобода Бъчварова (1925 – 2012).

Той е най-видният в историята на антифашистката борба в Белгия и най-ярко се откроява фигурата му, като български комунист от Кюстендил. Той е организирал в Белгия бойна група, главно от евреи антифашисти. В резултат на действията си е арестуван през 1943-та, измъчван е и е убит в крепостта Брендонк. Сама по себе си тази крепост се славела като концлагер, още в същата година.Предполага се, че по онова време, убийците му не имали представа, колко важен противник са заловили. Посмъртно Ангелов е награден с орден “Леополд“, който представлявал много високо отличие. В Брюксел, точно в квартала, където е живял Скарбек е издигнат паметник в негова чест.

Защо българинът Тодор Ангелов има паметник в Брюксел

Тодор Ангелов е участник в Септемврийското въстание. Самият той е роден през 1900 г. През 1927 г. се установява със семейството си в Белгия, а през 1930 година са екстрадирани като политически неудобни. Ангелов се премества в Люксембург, а жена му и дъщеря му се връщат в България. През 1932 година получава разрешение да се върне в Белгия. През 1936–1938 година участва в Испанската гражданска война като интербригадист. През 1942 година организира подривна група, включваща около 25 души, главно евреи имигранти от Централна Европа, която е особено активна в района на Брюксел. На няколко пъти групата успява да открадне от общините списъците с евреи, които е трябвало да бъдат натоварени на влаковете на смъртта.

В памет на Тодор Ангелов

Паметникът на Тодор Ангелов е съвсем близо до училище и пред него непрекъснато играят деца.

Някои и в наши дни сравняват заслугите на Тодор Ангелов с тези на Оскар Шиндлер, когото филмът на Стивън Спилбърг направи световноизвестен.

Интересно ще е някой да направи филм конкретно за Тодор Ангелов. Това може да стане и по книгата на самата му дъщеря Свобода Бъчварова, която преди смъртта си в Бразилия написала книга за баща си? Така може би белгийските деца ще се гордеят, че в квартала им някога е живял Тодор Ангелов, герой от световен мащаб.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ