HomeИнтересноИнтересни фактиКакво не знаем за музиката от Бригада

Какво не знаем за музиката от Бригада

Саундтракът от “Бригада” стана популярен не само в страната си, но и сред телевизионни сериали и у нас.

Какво не знаем за музиката от Бригада

Музикалната тема от сериала “Бригада” е призната за най-разпознаваемия саундтрак сред руските телевизионни сериали. Тези заключения са създадени въз основа на резултата от изследването, проведено от филм руски канал Bestseller.

Подборът е направен, сред повече от 50 мелодии от местни сериали. Финалистите са избрани чрез многоетапно гласуване. В резултат на това съставителите на класацията се спират на 13 от най-разпознаваемите мелодии.

В онлайн гласуването участваха над 570 души на възраст от 17 до 55 години. За да участвате, потребителят трябваше да изслуша първите 15 секунди от музикалната композиция и да напише името на поредицата, в която звучи мелодията.

88% от анкетираните успели да познаят основната тема от сериала “Бригада”, като повече от половината от тях са жени. Саундтракът към сериала е написан през 2002 г. от композитора Алексей Шелигин. В интервю за руския бестселър той призна, че писането на мелодията му е отнело 15 минути.

“Това, което се случи след излизането на сериала, аз самият не очаквах. Спомням си как излязох навън, изведнъж чух, че музиката ми звучи от телефоните. Реших, че вече халюцинирам, че съм преуморен. Мелодиите бяха “Невероятно популярни. Честно ще ви кажа, че наистина не разбирам, как се случи това”, споделил композиторът.

В челната тройка на най-разпознаваемите попадат още “Младеж в чизми” от сериала “Войници” и основната тема на сериала “Не се роди красива”. Песента на Игор Корнелюк „Градът, който не съществува“ от телевизионния сериал „Гангстерски Петербург“, който заел позиция четвърто място в класацията за разпознаване. На петата линия е оставен “Тиха светлина” от “Камиони”.

Музикалната тема на поредицата “Ликвидация”, която е излязла през 2007 г., затваря класацията за разпознаване. 20% от участниците в анкетата са успели да извадят името на сериала от първите 15 секунди на саундтрака.

Източник: https://www.m24.ru/news/kultura/30072020/127273

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ