HomeИнтересноЛекар каза: Ето какво може да излекуват суровите яйца

Лекар каза: Ето какво може да излекуват суровите яйца

Гастроентерологът Незванова разказа, с какво са полезни суровите яйца и кой не трябва да ги консумира:

Лекар каза: Ето какво може да излекуват суровите яйца

Яйцата са сред най-популярните храни в диетата на съвременните хора по света. И все пак, дори сред лекарите е трудно да се намери единодушно мнение относно техните ползи и вреди.

Може ли да се пият сурови яйца

Макар, че от началото на миналия век тази практика е много популярна и до днес, мненията все още се уклончиво. Въпросът, относно това е, колко яйца могат да се ядат на ден, без вреда за здравето. Тук някои приписват „чудотворни“ свойства на суровите яйца, смятайки ги за много по-здравословни от варените.

Полезно, но опасно

Суровите яйца имат някои предимства. Според лекар-гастроентеролог, диетолог Светлана Незванова, витамините А, В, Е, D, РР се усвояват по-добре от суровия продукт. В същото време нивото на желязо, йод, манган, калий и калций в продукта зависи повече от храненето на птиците и района на отглеждане, а не от термичната обработка.

И така: Струва ли си да пиете сурови яйца и дали рискувате здравето, всеки решава за себе си. Но лекарят не съветват:

На практика всички ползи от консумацията на сурови яйца се анулират от по-големия риск от салмонелоза и остри хранителни инфекции.

Всяка година, голям брой хора се разболяват от салмонелоза, включително деца. Освен това яйцата могат да бъдат стари и без термична обработка лесно се превръщат е плячка на бактерии. За това предупреждават специалистите.

Често може да чуете, че пъдпъдъчите яйца са по-безопасни от пилешките. Според диетолозите това не е вярно.

Смята се, че пъдпъдъците имат по-висока телесна температура, която е 42 градуса и не боледуват от салмонелоза. Реално, те не боледуват, но могат да са носители и разпространители на опасната салмонела. Следователно яденето на всякакви сурови яйца е опасно.

Освен това, ако избирате между домашно и купено, специалистите съветват да клоните към второто. За съжаление и в месото, и в яйцата има следи от антибиотици, но рискът от салмонела е по-малък. Така, казва лекарят и допълва, че яйцата трябва да се измият обилно с гореща вода, преди консумация и допълнително да се изчистят следите от черупката с четка.

Ако изключим риска от инфекция и вероятността от развитие на алергия към яйчния белтък, според експертите суровото яйце може да се счита за идеален продукт за асимилация.

Може да включите в менюто от 2 до 9 яйца на ден

Според последните медицински изследвания 2 яйца на ден са профилактика на проблеми с холестерола и сърдечно-съдови заболявания. Отдавна се приемало, че холестеролът в храната и холестеролът в кръвта са показатели, които не са пряко свързани един с друг.

Тук изниква едно: Напротив. Яйчният жълтък има лек холеретичен ефект и помага на черния дроб и жлъчния мехур да отстранят излишния холестерол, чрез жлъчката. Като цяло е важно да се следи количеството чист протеин – протеинът, който влиза в тялото.

И така, ако през деня има много източници на протеин (месо, риба, птици), броят на яйцата трябва да е намален. Също така трябва всеки сам да прецени диетата си в зависимост от целта. Това, дали целите да отслабнете или да наддадете. Препоръчва се да използвате повече цели яйца или само белтъка им. В този случай е по-добре да използвате мек протеин и жълтък – сурови или поширани яйца. За намаляване и контролиране на теглото е по-безопасно протеините да се включват отделно в менюто.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Източник: https://doctorpiter.ru/zdorove/gastroenterolog-nezvanova-rasskazala-chem-polezny-syrye-yaica-i-komu-nelzya-ikh-pit-id714756/

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ