HomeИнтересноКакво се прави на Цветница 2023

Какво се прави на Цветница 2023

Цветница, известна още като Връбница, е голям християнски и български празник, който се чества на неделята преди Великден. Той отбелязва входа на Иисус Христос в Ерусалим, когато хората разстилали покривалата си и клонки от дървета по пътя пред Него, за да го посрещнат като цар.Разберете какво задължително се прави на Цветница 2023, за да имате късмет и берекет през цялата година?

Какво се прави на Цветница 2023

В България празникът има и национално значение, свързан с връзването на върбови клонки. Върбовите клонки символизират нов живот, пробуждане и надежда, които са основни мотиви на пролетта и Великденските празници. При нас е традиция да се връзват върбови клонки, които се носят в храма и се осветяват от свещеник. След това те се завръщат у дома и се прикрепват на входната врата или някое друго видимо място, за да предпазват дома и семейството от зло.

На някои места в България се спазва един много интересен обичай с тези върбови клонки. С тях се “удря” по гърба на членовете на семейството или близките роднини като по този начин се смята, че това ще ги предпази от болести и всякакви зловредни влияния.

На Цветница е важно да се почисти дома, за да може да влезете в Страстната седмица на чисто.Освен това, на Цветница се празнуват имен дените на всички, които носят имена, свързани с цветя, както и тези с имена, произхождащи от библейски имена като Цветан, Цветелина, Вълчо, Лазар и др.

  • За празника има някои обичаи, които не се препоръчва да се изпълнят на Цветница:
  • Не се работи – почитайки християнската традиция, на Цветница не е подходящо да се работи, особено тежък физически труд.
  • Не се измиват дрехи – тъй като това се смята за неуважение към празника.
  • Не се карайте – трябва да има само положителни емоции
  • Не се изхвърля останалата храна –  смята се , че по този начин си изхвърляте късмета

Цветница през 2023 година се празнува на 9 април. Запазнахме Ви с основните традиции за празника, какво трябва и  не трябва да правите. Пожелаваме Ви приятно прекарване на празника и не забравяйте – трябва да си набавите само положителни емоции през този ден, за да може да влезете одухотворени през Страстната седмица.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ