HomeИнтересноКакво се прави на Лазаровден 2023?

Какво се прави на Лазаровден 2023?

Лазаровден през 2023 година се пада на 08 април. Това е голям християнски празник , който винаги се празнува в съботата преди Цветници – 1 седмица преди Великден. Разберете какво се празунава на този ден и какви за задължителните ритуали, които трябва да се спазват, за да имате късмет през годината.

Какво празнуваме на Лазаровден

Празнуваме денят на Свети Лазар, койте е възкресен от Исус Христос на четвъртия ден от неговото погребение, заради проявеното гостоприемство от негова страна. След това Лазар станал първи епископ на град Китион Кипър и се превръща в един от светците доказали на практика божието дело.Интересното е , че възкресяването на Лазар се смята за един от поводите за смъртната присъда прочетена на Исус Христоси заради това винаги се празнува в съботата преди Великден. Традиционните обичаи за празнуване на свързани със лазаруване, кумичене и боенек.

Ето какво се прави задължително на Лазаровден 2023

И 3-те ритуала са свързани със задомяване на девойките и прехода от моминство към любов и сключване на брак.Сега да обясним какво е лазаруване. Това е събирането на младите девойки , които обикалят от къща на къща и пеят на живущите в нея , за берекет и много късмет на стопаните. Гореспоменатият обичай боенек е свързане с ритуалният танц, който се изпълнява от младите жени. Той се изпълнява чрез подскачане , за да бъдат колкото се може по-високи посевите и се тропане със крака, за да могат да се плодят колкото се може повече домашните животни. Стопанките дараяват лазарките най-вече с яйца, които те събират в специално направени кошнички украсени с различни видове пролетни цветя.

Третият обичай кумичене се изпълнява на Цветница. Тогава лазарките около реката в населеното място като пускат в нея венец от цветя или малко хлебче наречено кукла. Всички лазарки пускат във водата своят изработен венец и се гледа кой от тях ще бъде понесен най-бързо.Която излезе победител в тази надпревара е избирана за кумица на лазарките и се заема водеща роля в ритуалите. На 3-тият ден на Великден се събират в дома на избраната кумица на лазарките, където тя ги гощава като задължително на трапезата трябва да има червено яйце.

Това са 3 от най-популярните и обичани обичаи на идващия Лазаровден. Ако имате възможност да се включите в тях или да участвате, вече научихте какво трябва да се направи. Запазването на християнските и български традиции е важен елемент от нашата културна идентичност и е нещо, с което се отличаваме от всички останали народи.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ