HomeИнтересноИнтересни фактиКъде е роден Александър Македонски

Къде е роден Александър Македонски

Александър III Македонски, известен също като Александър Велики е цар на Македония, от древногръцкото царство. Той се възкачва на трона през 336 г. пр. н. е. на 20-годишна възраст и е известен с провеждането на няколко военни кампании по време на управлението си.

До 30-годишна възраст Александър Велики създава една от най-големите империи в историята. Тя се простирала от Гърция до Индия на северозапад. През всичкото това време не е паднал в битка.

Кой е д-р Иван Митев – българинът открил шестият сърдечен тон

Александър Велики днес е известен като един от най-великите военни умове на всички времена и се смята за един от най-великите владетели в цялата древна история. Той използва комбинация от прагматични тактики и внимателно планирани планове, за да поеме контрола над огромни региони от територия и да победи врагове в Египет, Индия и Ахеменидската империя, наред с други.

Ранният живот на Александър

Александър Велики е роден в Пела, столицата на Кралство Македония. Има няколко легенди, свързани с раждането на Александър Велики, тъй като майка му твърди, че е сънувала, че е ударена от мълния, преди да разбере, че е бременна, което кара някои да вярват, че Александър е син на Зевс. Други знаци и поличби, записани по онова време, са използвани, за да се предположи, че Александър е предопределен за величие.

Знаете ли къде е роден Христо Ботев

През 336 г. пр. н. е. Филип II Македонски, бащата на Александър е убит на сватбата на Клеопатра Македонска, сестрата на Александър. Александър заема трона, след смъртта на баща си.

На следващата година Александър Велики започва Балканската кампания, като поема контрола над регионите Тракия и Илирия. Това е първата военна кампания на Александър, която жъне огромен успех. Македония успя да възстанови контрола си над Балканите, регион, който се бунтува, след смъртта на Филип II. Съветниците на Александър му препоръчаха да използва дипломация, за да се справи с бунтовните региони, но Александър пренебрегнал този съвет и повел 3000 души, да решат проблема.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ