HomeИнтересноИнтересни фактиКъде в Русия се намира село Варна - защо е кръстено така

Къде в Русия се намира село Варна – защо е кръстено така

Варна е село, административен център на Варненски район на Челябинска област на Русия.

Намира се в южната част на региона, на 217 км южно от Челябинск, на река Тогузак (Долен Тогузак). Тамерлан се нарича още дясната част на селото.

История на село Варна в Русия

Селото е основано, през далечната 1843 г. Идеята била да служи за военно стражево селище на татаро-казаците, пост № 30 на Оренбургското казашко войнство в Новолинийски район.

Наречено е така в чест на превземането на българската крепост Варна от руските войски по време на Руско-турската война от 1828-1829 г.

Заедно с други села в южната част на Челябинска област (Чесма, Берлин, Париж, Порт Артур, Лайпциг, Бреди, Фершампеноаз, Арсински, Каселски и др.) е кръстено в памет на победите на руската армия.

Икономика на село Варна в Русия

В този регион има добре развита икономика, макар и неголемите размери на населеното място. Така например тук икономиката е насочена към:

Производител на селскостопанска техника – произвежда се оборудване за селскостопанска работа;

Добива се варовик, декоративен и строителен камък, креда, гипс и шисти;

Има находища на порфирови медни руди и на 15 км на юг.

Атракции в село Варна в Русия

В този регион могат да се видят паметниците: бюст на В. И. Ленин , паметник “Слава на труда” в чест на 60-годишнината от Октомврийската революция.

Има местен исторически музей.

На 2 км югоизточно от село Варна, на брега на пресъхналото езеро Голяма Кисена (Голям Кисене-Кул, Кесене), се намира паметник на средновековната мюсюлманска погребална архитектура от XIV-XV век, Кесенският мавзолей, висок 17 м и така наречената кула на Тамерлан.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ