HomeИнтересноИнтересни фактиКъде живеят индианците днес

Къде живеят индианците днес

Знаете ли, къде живеят повечето индианци в наши дни? Днес ще се спрем в детайли на по тази тема.

История

Аляска, Оклахома и Ню Мексико имат най-висок дял от американските индианци и местните жители на Аляска? Според новите данни от преброяването броят на американците, които се идентифицират поне частично като американски индианци или местни жители на Аляска е нараснал от 5,2 милиона през 2010 г. на 9,7 милиона през 2020 г. – 85% увеличение, според последното преброяване.

Бюрото за преброяване на населението приписва нарастването на населението отчасти на собствените си актуализации в процедурите и въпросите за проучването. Поради тези актуализации не е сигурно, дали растежът е резултат от истински растеж на населението или повече хора се идентифицират расово като индианци.

Агенцията дава приоритет на преброяването на населението на американските индианци и местното население на Аляска. В преброяването през 2020 г., след като почти 5% от индианците, живеещи в резервати, били недостатъчно преброени през 2010 г.

Американските индианци и местните жители на Аляска съставляват 2,9% от общото население на Америка през 2020 г., увеличение от 1,6% през 2010 г. Коренното американско население на страната се почита всяка година на Деня на индианското наследство, който се отбелязва в петък след Деня на благодарността.

Къде има най-много индианци в САЩ

Западната част на страната е дом на най-високата концентрация от индианци в САЩ.

Коренните американци представляват повече от 10% от населението в Аляска, Оклахома, Ню Мексико и Южна Дакота. Аляска има най-висок дял от американските индианци и местното население на Аляска – 22%, следвана от Оклахома с 16% и Ню Мексико с 12%.

В двадесет щата населението на индианците се е увеличило повече от два пъти от 2010 г. насам, но Оклахома отбеляза най-голям ръст с 30% увеличение от последното преброяване.

Данните от преброяването показват, че индианското население е по-младо от средното за страната. Средната възраст за всеки, който претендира поне частично за индианска идентичност е 32,9 години, в сравнение с 38,5 години за страната като цяло. Освен това 11% от индианците са на 65 или повече години, в сравнение със 17% от хората в по-голямата част от населението.

Американските индианци и местните жители на Аляска, също са по-склонни да са служили в армията на САЩ, отколкото цялото население, като 7,5% от населението се идентифицира като ветерани, в сравнение с 6,9% от общото население.

Допълнителни данни от преброяването от 2020 г. все още не са налични, но данните от проучването на американската общност от 2019 г. съдържат повече информация за индианското население. Според ACS, от 5,7 милиона души, идентифицирани като американски индианци и местни жители на Аляска, 4,4 милиона също се идентифицират с поне една племенна група.

Заключение

Почти 1 от всеки 6 индианци, или 1 милион души, поне частично са идентифицирани като чероки, което ги прави най-голямата племенна идентичност. Втората по големина група е Навахо с над 418 000, следвана от Чоктау с 255 000.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ