HomeИнтересноИнтересни фактиЗащо расата на индианците е наречена така от Христофор Колумб

Защо расата на индианците е наречена така от Христофор Колумб

Наистина ли северноамериканските индианци са живели във вигвами, правилно ли е да ги изобразяват с лък и стрела и имат ли общ език. Тук са  въпроса, за расата на индианците и отговор на въпроса. Защо е наречена така:

Кога и как индианците са стигнали до Америка

Има две основни гледни точки. Според първата (така наречената „кратка хронология“) хората са дошли в Америка преди около 14-16 хиляди години. Според втората те са се заселили в Новия свят много по-рано, от преди 50 до 20 хиляди години. Отговорът на въпроса “Как?” идва от древните предци на индианците, които са дошли от Сибир през Беринговия проток и след това са се отправили на юг – или по западното крайбрежие на Америка, или по централната част на континента, през свободното от лед пространство между Лаврентийската ледена покривка и ледниците на крайбрежните вериги в Канада.

Защо расата на индианците е наречена така от Христофор Колумб

Това е направено от пътешественика Христофор Колумб. Той отишъл да търси Индия, но вместо Индия, по погрешка отплавал за Америка. Колумб не бил свикнал да се отклонява от планираното. „Каква разлика – Индия или Америка“, решил той и казал на всички, че е намерил Индия. И така, без никой да се съмнява, той нарекъл жителите на Америка индианци.

Различавали ли са се индианците в източната част на САЩ от индианците на запад?

Има около десет културни типа на северноамериканските индианци. И така, индианците, които са населявали Калифорния (например Miwok или Klamath), са били ловци, рибари и събирачи. Народите шошони, зуни и хопи от югозападната част на Съединените щати принадлежат към така наречените култури пуебло: те са били земеделци и са отглеждали царевица, боб и тикви. Много по-малко се знае за индианците от източната част на Съединените щати и особено за югоизтока, тъй като повечето от индианските племена са измрели с появата на европейците. Например до 18-ти век хората от Тимукуа са живели във Флорида, отличавайки се с богатството на татуировки. Животът на тези хора е записан в рисунките на Жак Льо Моан, който посещава Флорида през 1564-1565 г. и става първият европейски художник, който изобразява индианци.

Къде и как са живели индианците

В вигвами – стационарни жилища, направени от клони и животински кожи във формата на купол – живеели индианците от горската зона в северната и североизточната част на Америка, докато индианците пуебло традиционно строяли кирпичени къщи. Думата “wigwam” идва от един от алгонкинските езици. В  превод означава нещо като “къща”. Wigwams са изградени от клони, които са вързани заедно, образувайки структура, която е покрита с кора или кожи отгоре. Интересен вариант на това индийско жилище са така наречените дълги къщи, в които са живели ирокезите. 

Какво са яли

Диетата на индианците от Северна Америка била доста разнообразна и се различавала значително в зависимост от племето. Така тлингитите, които живеели по брега на северната част на Тихия океан са се хранли предимно с риба и тюленово месо. Фермерите от пуебло ядяли, както царевични ястия, така и месо от ловувани животни. А основната храна на индианците от Калифорния била кашата от жълъди. За приготвянето му беше необходимо да се съберат жълъди, да се изсушат, обелят и смилат. След това жълъдите се слагаха в кошница и се варяха върху нагорещени камъни. Полученото ястие наподобяваше кръстоска между супа и качамак. Яжте го с лъжици или просто с ръце. Индианците Навахо правели хляб от царевица, като рецептата му е запазена:

„За да направите хляб, ще ви трябват дванадесет кочани с листа. Първо трябва да обелите кочаните и да смелите зърната с ренде за зърно. След това увийте получената маса в царевични листа. Изкопайте дупка в земята, достатъчно голяма, за да побере сноповете. Запалете огън в ямата. Когато земята се затопли добре, извадете въглищата и поставете снопове в дупката. Покрийте ги и запалете огън отгоре. Хлябът се пече около час.

Може ли неиндианец да води племе

От 1885 до 1889 г. Соломон Бибо, евреин, служи като губернатор на индианците акома пуебло, с които търгува от средата на 1870 г. Бибо бил женен за жена от Акома. Вярно, това е единственият известен случай, когато пуебло е ръководен от неиндиец.

Кой е човекът от Кенеуик

През 1996 г. останките на един от древните жители на Северна Америка са открити близо до малкия град Кеневик в щата Вашингтон. Нарекли го Kennewick Man. Външно бил много различен от съвременните американски индианци – много висок, имал брада и по-скоро приличаше на съвременните айну. Изследователите предполагат, че скелетът е на европеец, живял по тези места през 19 век. Радиовъглероден анализ обаче показал, че собственикът на скелета е живял, преди 9300 години.

Днес скелетът се съхранява в Природонаучния музей Бърк в Сиатъл, а съвременните индианци от Вашингтон редовно изискват останките да им бъдат предадени за индианско погребение. И все пак, няма причина да се смята, че човекът от Кеневик през живота си е принадлежал към някое от тези племена или техните предци.

Какво са мислили индианците за Луната

Индийската митология е много разнообразна: нейните герои често са животни, като койот, бобър или гарван, или небесни тела – звезди, слънце и луна. Например членовете на калифорнийското племе Уинту вярвали, че луната дължи появата си на мечка, която се опитала да я ухапе, а ирокезите твърдяли, че на луната има възрастна жена, която тъче лен (нещастната жена е изпратена там, защото не можеше да предвиди кога ще настъпи краят на света).

Когато индианците са се сдобили с лъка и стрелата

Днес индианците от различни северноамерикански племена често са изобразявани да държат или стрелят с лъкове. Невинаги е било така. Фактът, че първите жители на Северна Америка са ловували с лък е неизвестен на историците. Има доказателства, че са използвали различни копия. Първите находки на върхове на стрели датират от около деветото хилядолетие пр.н.е. Те са направени на територията на съвременна Аляска – едва след това постепенно навлизат в други части на континента. Към средата на третото хилядолетие пр. н. е. лукът се появява на територията на съвременна Канада, а в началото на нашата ера идва на територията на Големите равнини и Калифорния. В югозападната част на Съединените щати лъковете и стрелите се появяват дори по-късно – в средата на първото хилядолетие на нашата ера.

Какви езици говорят индианците?

Днес индианците в Северна Америка говорят приблизително 270 различни езика, които принадлежат към 29 езикови семейства и 27 изолирани езика, тоест изолирани езици, които не принадлежат към  нито едно конкретноголямо семейство, но формират свое собствено. Когато първите европейци дошли в Америка, имало много повече индиански езици, но много племена измрели или загубиха езика си. Повечето от индианските езици са запазени в Калифорния. Там се говорят 74 езика, принадлежащи към 18 езикови семейства. Сред най-разпространените северноамерикански езици са навахо (около 180 хиляди индианци го говорят), кри (около 117 хиляди) и оджибве (около 100 хиляди). Повечето индийски езици сега използват латинската азбука, въпреки че чероките използват оригинална сричкова писменост, разработена в началото на 19 век. Повечето индийски езици може да изчезнат – в крайна сметка те се говорят от по-малко от 30% от етническите раси индианци.

Заключение

Днес повечето от потомците на индианците от Съединените щати и Канада живеят почти по същия начин като потомците на европейците. Само една трета от тях са заети от резервати – автономни индиански територии, които съставляват около два процента от територията на САЩ. Съвременните индийци се радват на редица предимства, а за да ги получат, трябва да докажат воя индийския произход. Достатъчно е техен прародител да е споменат в преброяването в началото на 20 век или да има определен процент индианска кръв.

Племената определят по различни начини дали даден човек принадлежи към тях. Например, Pueblo Isleta смятат за свой само този, който има поне един родител член на племето и чистокръвен индианец. Но племето Оклахома Айова е по-либерално: за да станете член, трябва да имате само 1/16 индианска кръв. В същото време нито познаването на езика, нито придържането към индийските традиции има някакво значение.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ