HomeИнтересноИнтересни фактиКое животно издържа най-много без вода?

Кое животно издържа най-много без вода?

Човек може да издържи само няколко дни, без да пие вода в зависимост от климата на околната среда.

Дехидратацията има сериозни последици и ако не се лекува, може да доведе до смърт. В пустинен район човек не би могъл да оцелее повече от четири дни, без вода.

Съществуват няколко вида  животни, които могат да оцелеят за различни периоди, без да пият вода.

Кое животно издържа най-много без вода?

Много хора смятат, че камилата е животното, което може да издържи най-дълго, без да пие вода, но това не е правилно. Една камила може да оцелее до 15 дни, без капка вода.

Жирафите пият малко, тъй като получават много течности от растенията, които ядат. Те могат да оцелеят, без вода дори по-дълго от камилите.

Мечката коала също може да издържи известно време, без да пие вода, но няма нищо по-издържливо от плъха кенгуру.

Ето кое животно издържа най-много без вода

Кенгуровият плъх (Dipodomys е единственото животно на земята, което може да издържи най-дълго, без вода). Кенгуровият плъх обитава в Долината на смъртта. Това е най-ниската и суха зона в Съединените щати. Пустинята Долината на смъртта се намира в източна Калифорния, близо до границата с Невада.

Продължителността на живота на кенгуровия плъх е от 3 до 5 години и може да изкара цял живот, без да изпие и една глътка вода. Кенгуровият плъх получава влага от семената, които яде и това животно не е свързано с кенгуруто или семейството на плъховете. Сродно ес гофери и бобри.

Кенгуровият плъх може да метаболизира това, от което се нуждае и по този начин да намали нуждата си от питейна вода.

Кои други животни издържат най-много без вода?

Камилите родом от Близкия изток, Африка и Централна Азия имат продължителност на живота от 40 до 50 години. Камилата има много уникална имунна система. Камилите също имат много дебела козина, която ги предпазва от жегата в пустинята. Бъбреците им са много силни в задържането на вода.

Съществуват и някои пясъчни котки, както и някои видове сови, които не пият вода. Те получават водата, от която се нуждаят, от растенията, които ядат. Мечката коала също може да издържи известно време, без да пие вода, но все още нищо не задминава плъха кенгуру.

Кои обитава и оцелява в Долината на смъртта

Долината на смъртта е пустинята, която се намира в най-ниската и суха зона в Съединените щати. Тази зона има много горещ въздушен климат, който създава изключително високи температури.

Geococcyx californianus. Това е вид птица, известна от поредица карикатури Looney Tunes, наричана е още големият пътен бегач. Тя е другото животно, което споделя своя дом в Долината на смъртта с кенгуровия плъх. Не много обитатели и диви животни живеят в Долината на смъртта, но тези, които обитават там, могат да оцелеят или да се адаптират да не пият вода за дълги периоди от време.

В заключение:

Звучи интересно да научим, как тези големи и малки земни обитатели могат да оцелеят, без вода и в най-тежки условия – тези на пустинята Долината на смъртта. Човек реално ще умре, без да консумира вода за дълъг период от време, а тези душички са намерили начин да оцеляват.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ