HomeИнтересноБългарияКолко пъти българската армия е правила обсада на Константинопол

Колко пъти българската армия е правила обсада на Константинопол

За период от около 1000 години, откакто съществувала Византийската империя, столицата й Константинопол е била под обсада 24 пъти. От тях, само 2 пъти обсадата е имала успех. Градът бил превзет през 1204 г. и 1453 г.

Предистория на обсадата на Константинопол

През VII век арабските земи се простирали, върху цели три континента. Това били териториите на Африка, Азия и Европа. И така, покорени бившите византийски провинции Северна Африка, Палестина, Сирия, Египет останали в историята.

От началото на VIII век пада и Вестготското кралство, Испания. Арабите застрашавали Европа и главно Константинопол, известен и като ромейската столица.

Колко пъти българската армия е правила обсада на Константинопол

Когато започнали военните действия, българите били тези които разгромяват 4 хил. отряд от араби, ръководени от Маслама. Самият той, след поражението бяга. По нареждане на Маслама противоположните морски брегове са свързани с два големи вала, с което се осигурява тилът на арабите от 20 000 армия. Тази армия е разгромена от българските войски.

„          „…Арабите били нападани по суша и от жителите на града, и от българите, а в морето – от ромейските кораби, а от другата страна на морето [на малоазийския бряг] – от ромейската предна линия. Българите нападали арабите и ги посичали; тези последните се бояли повече от българите, отколкото от ромеите. Отвън арабите били притеснени от по-голяма беда, отколкото ромеите отвътре. Дошла зимата, а арабите се бояли да се оттеглят; първо – от техния цар, второ – от морето и трето – от българите. Вихърът на смъртта ги грабнал. Маслама ги излъгал, казвайки, че скоро ще пристигнат подкрепления от техния цар. Ромеите били обсадени, но арабите не били по-добре от тях. Гладът ги притискал толкова много, че те изяждали труповете на мъртъвците и собствените си нечистотии. Те били принудени да се унищожават един другиго, за да се хранят. Една крина жито струвала десет денарии. Те търсели малки камъчета, с които да утолят глада си. Изяли и отпадъците от корабите си.“            “

Из Уиипедия, Михаил Сирийски, византийски летописец.

Пресрещнати и спрени от българите по суша, отрядите араби трябва да прекарат много тежка зима. Голяма част от тях умират от глад и болести. През пролетта на 718 г. кан Тервел напада за пореден път арабите.

Според източник: „Химн Акатист“ арабите губят 20 000 души, по други източници, от Алберик, жертвите били 32 000.

Маслама е разгромен със своята сухопътна армия, а жертвите на арабската войска по думите на Теофан Изповедник били 22 000. От хрониката на Зигеберт, белгийския монах българите победили общо 30 000 сарацини.

Така арабите се изтеглят от Константинопол на 15 август 718 година. В резултат от тази битка Византия е спасена, а Югоизточна Европа предпазена от арабското нашествие.

Автор Мехия, испанец пише, че през 1545 година българите разгромяват арабите на Балканите и така допринасят, те да не застрашат цялата християнска Европа.

Шарл Дил, френски византолог казва, че победата над араби била за исляма нечувано бедствие. Тя се определя като по-голяма победата, дори сравнена с тази на франкския пълководец Карл Мартел по-късно 15 години, която се случила в равнините на Поатие.

В заключение:

Колко пъти българската армия е правила обсада на Константинопол?

Всичко на всичко това са два пъти и те са, през годините:

  • През 813 г. Българска обсада от войските на хан Крум;
  • През 1235 г. Обсада на Константинопол, обсадата е от българи и никейци.
Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ