HomeИнтересноБългарияМанастър се води убиецът на кой знаменит български владетел

Манастър се води убиецът на кой знаменит български владетел

Знаете ли кой е Манастър? Чували ли, сте неговата история или по-скоро, с какво го свързват. Нека погледнем малко назад в миналото на цар Калоян.

Манастър се води убиец

Историите, около български владетели не един път са останали загадка. Забулени в мистерията, около смъртта им винаги се носят само митове и легенди. Една от неразкритите такива е свързана с последните минути от живота на цар Калоян.

Калоян е известен още като Йоаница или Йоханица (на български: Калоян, Йоаница; живял през 1170 – октомври 1207). Той е император, още наричан цар на България в периода от 1196 до 1207 г.

Калоян бил по-малкият брат на Асен и Теодор, които водели анти -Византийско въстание на власи и българи, през 1185 г. И така, въстанието приключва с възстановяването независимостта на България. Цар Калоян прекарва няколко години като заложник в края на 1180 г. на Константинопол. След като е убит Асен през 1196 г. Теодор, коронова за император Петър II. Година по-късно Петър е убит също и Калоян става единствен владетел на България.

Кой знаменит български владетел е убит от Манастър

За да получи императорската титла от Светия престол , Калоян влиза в кореспонденция с папа Инокентий III, предлагайки му да признае папския примат. Експанзионистичната му политика го вкарва в конфликт с Византийската империя, Унгария и Сърбия. През 1204 г. унгарският крал Емерик разрешава на папския легат да предаде кралска корона на Калоян, да влезе в България само по искане на папата. Легатът коронясва Калоян за “цар на българи и власи” на 8 ноември 1204 г., но Калоян продължава да се титулува като цар (император).

По този начин той се възползва от разпадането на Византийската империя, след падането на Константинопол от кръстоносците или “латинците” в 1204 г. Той превзема крепостите в Тракия и Македония и подкрепя бунтовете на местното население, срещу кръстоносците.

Цар Калоян побеждава Балдуин I, латински император на Константинопол, в битката при Адрианопол. Паметната дата е на 14 април, 1205 г. Балдуин е заловен и по-късно умира в затвора при цар Калоян.

Тогава българския владетел предприема нови походи, срещу римляните и кръстоносците, разрушавайки или превземайки десетки крепости на врага. Малко по-късно приема прозвището „Убиец на римляни“. Името му е дадено, заради войските му, които пленяват или убиват хиляди римляни.

Самият Калоян умира мистериозно, през 1207 г, по време обсада на Солун.

Как умира Калоян

През септември, 1207 г. цар Калоян водел към Солун голяма армия. По данни оставени от Йоан Ставракий българският владетел обсадил града със започването на октомври, но смъртта неочаквано сложила край на победите му.

Според предание, което се разказвало от гърците, в шатрата на цар Калоян нахлул и техният светец Димитър, на бял кон. Според преданието той пронизали с копието си сърцето на българския цар. Това се случило, заради омразата им към българския владетел и точно в нощта, преди решителната атака.

Манастър се води убиецът на кой знаменит български владетел

В науката съществуват различни хипотези за смъртта на Калоян  – през естествена смърт или убийство от първия военачалник – куманския войвода Манастър, до заговор, в който участва и съпругата му, куманката Целгуба.

Според историци в смъртния си час царят обвинявал за убийството си воеводата си – куманина Манастър. Понеже бил предводител на българските войски, воеводата Манастър можел да влиза в покоите на Калоян, по всяко време и така и не бил задържан от стражарите на пост пред шатрата на царя. На следващата нощ владетелят умрял от „невидима рана в сърцето“, издъхнал в тежка в агония. Българските войски свалили обсадата към града и отнесли тялото на царя си в родината.

Според историци и учени има и друга теза за смъртта на цар Калоян. Макар, че бил млад и физически добре поддържан, едър мъж, те твърдят, че Калоян не бил в отлично здраве. Предполага се, че българският владетел претърпявайки смъртта и на двамата си братя, самият той бил държан дълго в плен, през дългия му живот минали какви ли не неща и от тук имал психологични проблеми. Според някои източници той се държал странно на моменти, бил жесток, дори измислил свой начин за мъчения на плениците.

От скелета на цар Калоян, който бе открит при разкопки, разбираме, че той е бил тежко ранен в главата. Раната е била зараснала, но му е причинявала силни болки, тъй като костици са докосвали мозъка при определени движения и е твърде възможно да е умрял именно от това… Смятам, че смъртта му е причинена именно от тази стара рана, която според съвременни патолози, изследвайки скелета му и костите, е причинила гибелта му“. – Из хипотеза от покойния проф. Божидар Димитров по време на интервю за Фокус.

В заключение:

И така, факт е, че Манастър е бил доверен човек на цар Калоян, но дали той го е убил не е доказано. Предположенията за смъртта на знаменития български владетел Калоян за смъртта му са много, но кое от тях е довело до гибелта му не е съвсем ясно!

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ