HomeЛайфстайлКакво представлява пирамида на Маслоу - научете историята

Какво представлява пирамида на Маслоу – научете историята

Всеки знае за пирамидата на нуждите на Маслоу. Това е може би един от най-популярните примери за инфографика в психологията и теорията на управлението. Може да се счита за остаряла и ненаучна. Тя може да е и доста удобен и визуален начин за организиране на човешките нужди. Във всеки случай може да сте сигурни, че е измислена от американския психолог Ейбрахам Маслоу.

Кой е изобретил пирамидата на Маслоу?

Маслоу ни остави теорията за йерархията на потребностите, но никога не я визуализира под формата на пирамида. Това се посочва  в ново проучване на трима професори по мениджмънт – Тод Бриджман, Стивън Къмингс (и двамата от новозеландския университет „Кралица Виктория“) и Джон Балард (университет „Сейнт Джоузеф“ в Охайо).

Какво представлява пирамида на Маслоу

Ейбрахам Маслоу представи теорията си за йерархията на потребностите пред обществеността, през 1943 г. В работата си Теорията на човешката мотивация. Биографът на психолога Едуард Хофман твърди, че Маслоу е имал прозрение през 1941 г., докато е гледал военен парад. Седеейки в колата, гледал минаващите войници и си мислел за предстоящата война. Тогава той решава да посвети живота си на развитието на “психологията на света”.

Научете историята на Маслоу

Днес хората са толкова фокусирани, върху самоусъвършенстването си, толкова са свикнали да гледат на терапията като на начин за подобряване на емоционалното благополучие, че нямат представа, колко оригинални и свежи са били идеите на Маслоу за следвоенния период.

Именно той спомага за формирането на т. нар. позитивна психология – с  фокус  не върху проблемите, а върху положителните страни на човешката психика. Когато психологията е доминирана от фройдистката психоанализа и бихейвиоризъм, Маслоу дава на света теория, която извежда на преден план положителното и уникалното в човешката природа. В своя оптимизъм той понякога приличал на дете, вярвал, че като промени психологията си, може да промени света.

Може би Маслоу би могъл да влезе в историята не само с помощта на пирамидата. Но в края на 60-те години, малко преди смъртта си, той започва да се придържа към доста странни възгледи: например вярва, че способността за „самоактуализация“ (самият връх на пирамидата) е вродена биологична черта, следователно, не е достъпен за някои лица и дори за групи хора. Това принудило много привърженици на хуманистичната психология, включително Карл Роджърс, да се дистанцират от Маслоу.

Концепцията за йерархията на потребностите на Маслоу става много популярна, въпреки че се сблъсква с критики от колеги психолози. Нарича се субективно и не е емпирично подкрепена. И все пак, пирамидата е възприета от няколко поколения университетски преподаватели и е твърдо запомнена от почти всички възпитаници.

Какво не е наред с нея?

Бриджман, Къмингс и Балард отбелязват, че повечето от източниците, които възпроизвеждат пирамидата, се отнасят или до статията на Маслоу от 1943 г., цитирана по-горе, или до едно от трите издания на неговата книга Motivation and Personality (публикувана за първи път през 1954 г.). Но, внимателно изучавайки статията, книгите и всъщност целия архив на Маслоу, изследователите не открили следи от прословутата пирамида. За това любопитство се е писало по-рано, но никой не си направил труда да стигне до произхода на този фалшификат, преди Бриджман и колегите му.

Много хора са били ангажирани с разбирането и оригиналната интерпретация на идеите на Маслоу по това време, включително теоретикът на управлението Дъглас Макгрегър, автор на Човешката страна на предприятието (1960). Първият намек за йерархия на потребностите под формата на пирамида се появява през 1957 г. – в илюстрация към книгата Human Relations in Business на видния учен Кийт Дейвис , който се движи в същите среди като Макгрегър. Работата на Дейвис обаче изобразява стълба, като всяко стъпало представлява човешка нужда.

Пирамидата се появява през 1960 г. – в статия на психолога Чарлз Макдърмид ” Как парите мотивират хората “. Основната потребност (на самия връх на пирамидата), според Макдермид е самоактуализацията (в Маслоу „самоактуализацията“, което е почти същото). Именно тази пирамида, според изследователите е станала желаната.

Вредното въздействие на пирамидата

Йерархията на потребностите на Маслоу, според Бриджман и колегите му, обхваща преобладаващата идеология на индивидуализма и капитализма в Америка по това време. Пирамидата отразявала структурата на организацията, стеснявайки се към върха. Хората на върха трябвало да имат по-сложни нужди от тези в дъното на пирамидата. Тоест, колкото по-високо се изкачва индивидът по кариерната стълбица, толкова повече се грижи за самоуважението и себеизразяването си.

Според Сюзън Фаулър от The Ken Blanchard Companies, компания за обучение по мениджмънт, много топ мениджъри са използвали схемата на пирамидата като извинение да не се занимават с психологическите проблеми на своите подчинени и да отхвърлят трудните проблеми.

Пирамидата изкривява разбирането за работа. Изглежда, че едни влагат цялата си креативност в бизнеса, а други се занимават с „по-ниски“ нужди – как да си изкарат наем и храна.

Съвременните изследователи вместо пирамида предлагат три основни психологически потребности, които не са в йерархия една спрямо друга: автономия (самоопределение), взаимовръзка с други хора и компетентност (желание да бъдем ефективни във всеки бизнес).

Друг страничен ефект на пирамидата е разсъждението по линията на това, че ако изкарвам повече пари, ще бъдем по-щастливи или по-мотивирани да върша работата си. Фаулър смята, че това е заблуда, защото ако парите са решението на всички проблеми, богатите нямаше да страдат. Може би най-дразнещото в пирамидата е, че мястото на самия връх е ограничено и всички се борим за него. И така, всъщност, настоява Фаулър, хората могат да се самоактуализират на всяко ниво на пирамидата.

Всъщност Маслоу пише, че посочените от него нужди може да не са универсални и че си с06трува да се вземат предвид контекстът и културата; че йерархията невинаги ще отразява приоритизирането на индивида.

Пирамидата на Маслоу е твърдо установена в програмите на университетите, преподавателите понякога я наричат ​​остаряла и говорят за нейните недостатъци. Например (те погрешно приписват  на Маслоу), че може да преминете към следващото ниво на пирамидата, само след като нуждите на настоящето ниво са удовлетворени.

Защо е толкова популярна?

Може би заради добре подбраната форма. Пирамидата е древен символ на силата и неунищожимото желание на човек да достигне върха, да се изравни с божествените същества. Базираният в Сан Франциско WeWork дизайнер и архитект Никълъс Пайерски намира тази логика за убедителна, цитирайки египетските пирамиди или месопотамските зигурати като примери.

Има дори хотел Maslow в Южна Африка, вдъхновен от идеите на един психолог. Той, според официални данни от самия му сайт, той създава “атмосфера, която оптимално задоволява основните нужди на човек. Това става по начини, че умът му да разкрие потенциала си по най-добрия начин и човекът да се самоактуализира”.

И, все пак, сега постепенно започваме да се освобождаваме от „наследството“ на Маслоу под формата на пирамида. Така, работодателите осъзнават, че всеки служител има творчески потенциал и той трябва да бъде разкрит, независимо от позицията, която заема.

Настъпва нова ера, в която компаниите ще трябва да мислят за всичките си служители и техните нужди. И тази визия, изобщо не прилича на йерархична пирамида на потребностите с автор на Маслоу или който и да е.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ