HomeИнтересноБългарияКои емблематични възрожденски песни са написани от Добри Чинтулов

Кои емблематични възрожденски песни са написани от Добри Чинтулов

Навярно помните името на Добри Петров Чинтулов. Той е български поет, педагог и композитор живял в периода 1822 – 1886 г.

За това, какви са неговите дела и светлата диря, която оставя след себе си, с какво свързваме името му и днес, ще поговорим сега. Вижте повече…

Идеите заложени в тези възрожденски песни от Добри Чинтулов са:

Независимостта на отечеството и свободата на народа са заложени в идеалите на Добри Чинтулов. За тяхното реализиране, той посвещава редица свои революционни песни. Според поета свободата може да бъде достигната само с отдаденост, жертвоготовност и борба. Именно поради тази причина и стихотворенията му са огнен призив за събуждане на чувствата у българския народ и активността им при битките с вековния тиранин.

Кои емблематични възрожденски песни са написани от Добри Чинтулов

„Стани, стани, юнак балкански“

Това е стихотворение, което събужда чувствата на народния патриотизъм, на човешкото достойнство и гордостта, решителност и свободолюбие. Това е заложено в основната тема от творбата. Както в народните песни, така и в творбите на Чинтулов за заглавие на творбата служи първият стих.

Най-ранните данни на публикуване на песента са записани от 1854 г. Текстът, за първи път е публикуван през 1863 г.

„Къде си, вярна ти любов народна?“

Къде си, вярна ти любов народна е друга българска възрожденска песен, композирана през 1863 година от Чинтулов. Текстът на тази творба е публикуван 3 години по-рано. По едно и също време със „Стани, стани, юнак балкански“, която си остава една от най-популярните бунтовни български песни.

Вятър ечи, Балкан стене“

Още една незабравима творба на поета, която е на същата тематика като „Стани, стани, юнак балкански“. И тя носи своя призивен характер, готовност за борба в името на свободата и въодушевени чувства. И тук много от образите се повтарят, и в тях е вложен смисъл. Това са образите на робството, на съня, знамето и оръжието.

„Вятър ечи, Балкан стене“ е стихотворение, базирана на завладяващият и внушителен образ на безстрашния юнак, подтикнат към борба.

Приживе Добри Чинтулов публикува само 3 от свои стихотворения. Това се случва през 1849 година, в „Цариградски вестник“. Това са творбите: „Стара майка се прощава със сина си“, „Изпроводяк на едного българина из Одеса“ и „Китка от Балкана“.

В заключение:

Изразителната художествена образност, горещият патриотично-революционен дух, поетичният език, близък до речта на народа и до живия говорим език са съпроводени от вдъхновяваща, жизнена и въодушевяваща мелодия. Това съчетание превръща стихотворенията на Добри Чинтулов в химни българщината и на борбата на българския народ в онези времена.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ