HomeИнтересноБългарияОт колко души е била четата на Христо Ботев

От колко души е била четата на Христо Ботев

Денят на Христо Ботев е 2 юни. На този ден в цяла България точно в 12 часа завиват сирени и всеки, който ги чуе, трябва да спре или да се изправи, като по този начин почете паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Така звучи един запомнящ се момент на мълчание.

Денят на Христо Ботев

Този ден в България се нарича „Денят на Христо Ботев“. Това е така, именно Христо Ботев е един от основните революционери, които призовават за въстание и оглавяват едно от тях. В това въстание той загива, но както се казва, делото му продължава. Христо Ботев също е почитан и известен в България, както и ангелът на свободата Васил Левски.

Истинското име на Христо Ботев е Христо Ботов Петков, тъй като баща му се казва Ботьо Петков, а майка му Иванка Ботева. Христо е първото от девет деца в семейството на учителка, роден е на 6 януари 1848 г. в Калофер (Османската империя).

От колко души е била четата на Христо Ботев

Легендарен с подвига си остава поп Харитон, който сформира четата от 200 души.

Така, общо четата на Ботев наброявала 208 четници, от които загиналите са 94, заточените 26, в затворите умират двама, а 76 успяват да доживеят Освобождението на България.

Ботевата чета и смъртта на Христо Ботев

Ботевата революционна чета възниква в резултат на това, че няма кой да ръководи опълчението във Врачански окръг и Христо Ботев предлага неговата кандидатура. На следващия ден на Христо Ботев и съпругата му Венета им се ражда дъщеря, която наричат Иванка. Ботевата чета пътува от Румъния за България на 16 май 1876 г. с австро-унгарския параход “Радецки”.

На 17 май Ботев получава писмо, в което Стоян Заимов настоява Христо Ботев да не спира в България, тъй като не вижда смисъл от това след поражението на Панагюрското въстание и го моли да се премести по-нататък в Сърбия. Ботев, разбира се отказва и вечерта на същия ден въстаниците принуждават капитана на кораба да акостира на десния бряг при с. Козлодуй, където четата слиза на брега.

Оттам четата се отправя към Враца и на входа на града на 18 май води бой с огромна група черкези и башибозуци (около 300 души).

Христо Ботев очаква подкрепления, но подкрепленията идват при турците. Редовната османска армия прогонва опълченците към Врачанската планина в местността Вола. Там на 20 май Христо Ботев е убит със снайперски изстрел, а опълченската чета е напълно разбита. Турците отрязват главата на Ботев и я поставят на главния площад на град Враца. В негова чест, на това място, днес се издига огромен паметник на Христо Ботев.

Христо Ботев умира на 28 години и става символ на революционната борба за свободата на България. Не толкова на думи, колкото на дела, той иска да постигне справедливост за страната си. Според убежденията си Христо Ботев е интернационалист, застъпва се за балканска федерация и самоуправление, привърженик е на радикални мерки, чете Карл Маркс, Чарлз Дарвин, Михаил Бакунин, подкрепя Парижката комуна.

В заключение:

Христо Ботев оставя не много голямо литературно наследство, но достатъчно, за да могат потомците да опознаят неговата личност и вярвания. Христо Ботев е част от листата на народните будители на България.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ