HomeИнтересноБългарияКои хора са наричани шумкари

Кои хора са наричани шумкари

Организираното партизанското движение в България от БРП(Българската работническа партия) по време на Втората световна война включва периода от 24 юни 1941 до 9 септември 1944 г.

Това движение имало за цел да изрази  партизанските действия срещу държавната власт в България, в т. ч. терористични нападения. Целта им била установяване на работническо-селска власт като форма на диктатура на пролетариата. По това време в страната е установен военновременен режим наричан от някои “монархическа диктатура”,  от други -“авторитарен монархически режим”, а от трети – “монархически тоталитарен режим”.

Кои хора са наричани шумкари

Партизанското движение е съставено почти напълно от прокомунистически просъветски активисти, като реално представлява въоръженото крило на БРП, поне до лятото на 1943 г.

Така във въоръжената дейност са привлечени много криминални елементи, леви земеделци и активисти на лявото крило от македонското движение.

Същевременно към тях се отнасяли и някои съюзници на комунистите в Отечествения фронт. Това по-специално били: повече лидери на социалдемократите, които се отнасяли отрицателно към партизанското движение. Те отхвърляли ефективността и целесъобразността му.

На кого викали шумкари

Според различни автори, земеделците и главно тези от БЗНС „Пладне“ масово навлизали в партизанското движение, тъй като първата партия била БЗНС „Пладне“, която взела решение за въоръжена борба, през 1940 г. Броят им, сред партизаните бил малък.

Според някои, в сравнение с партизанските движения в страните съседки, българското движение се откроява с почти комунистически състав.

Партизанското движение и ролята му

Партизанското движение било подчинено на съветските интереси, като до нападението на Третия райх над СССР, комунистите водели агитация в полза на германо-съветското приятелство и на страните от Оста. Така, до навлизане на съветските войски в страната, това става в септември 1944 г. Движението не успяло да придобие значими размери, а в идните месеци изиграло важна роля като източник на кадри за репресивния апарат на установяващия се тоталитарен режим и администрацията.

Веднага след старта на военните действия българските комунисти на Източния фронт, направлявани от Коминтерна, започнали курс на въоръжена борба. За разлика от окупираните страни, където партизанското движение е насочено срещу окупатор, в България то било насочено, срещу собственото правителство. Последното било официален участник в Тристранния пакт, в резултат, на което е съюзник на Третия райх по време на Втората световна война.

Този факт дава отражение над целите на движението и конфликта, който има влияние над гражданска война.

Участници в партизанското движение

Организационната структура на движението е Централната военна комисия на БРП, а от пролетта на 1943 г. е т. нар. Народоосвободителна въстаническа армия (НОВА).

Участници в партизанското движение са ятаци, партизани, членове на бойни групи, помагачи и нелегални. Държавната власт и нейните поддръжници използват за партизаните и наименованията „шумци“ и„шумкари“.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ