HomeИнтересноЗнаете ли колко бакшиш е нормално да се оставя в България

Знаете ли колко бакшиш е нормално да се оставя в България

Бакшишите в България често се наричат ​​с турската дума “бакшиш”. Това се дължи на териториалната близост на двете страни.

Знаете ли колко бакшиш е нормално да се оставя в България

Благодарността към персонала за доброто обслужване, изразяващо се в допълнителни финансови възнаграждения се приветства в почти всички страни по света, в т. ч. и в България. Страната не прави изключение.

Колко бакшиш се оставя в България

И все пак и тук си има тънкости. Въпросът за оптималното количество благодарност към сервитьора е много актуален.

Жителите на България не могат да се похвалят с високи доходи. В нетуристическите градове бакшиши се оставят само ако обслужването е наистина много приятно. В столицата София и в почти всички курорти обслужващите ще очакват поне малко благодарност за труда си. Менюто, обаче може да не показва, че към сметката ще е добавена такса за обслужване. Размерът и наличието на благодарност винаги се определя от възможностите на госта на заведението.

Стандартно ли е даването на бакшиш в България?

Даването на бакшиши е стандартна практика в България и пътниците трябва да се стремят да дадат около 10% от общата сметка в ресторант, при условие че услугата е била на ниво. Персоналът на хотела обикновено остава около 1 USD на нощувка за почистване и същото за носачите на багажа (пиколото). Когато става въпрос за таксита, не е необичайно да закръгляте цената на билета или да оставите ресто в размер на приблизително 10% от цената на пътуването.

Колко е бакшиш обичайно да оставяте “за чай”

В уличните кафенета, малките кафенета, сладкарниците, включително и тези по Черноморието, сервитьорите не очакват допълнителни пари над посочените в сметката. Може да оставите монети, като ресто на персонала или да закръглите сметката. Като цяло трябва да се съсредоточите върху сумата в рамките на 5% от сметката или да оставите някой лев.

Колко е бакшиш обичайно да оставяте в барове и клубове

Бакшишите в България в баровете също не са включени в сметката, не са посочени в менюто. И все пак, ако наистина сте харесали мястото и обслужването, може да оставите някой лев на бармана или сервитьора. Често при второто посещение клиентът ще получи малък комплимент за своята щедрост. В така наречените бийч барове срещу 3-4 лева може да помолите сервитьора да ви донесе алкохолни напитки директно на шезлонга.

Колко е бакшиш обичайно да оставяте в ресторантите

Що се отнася до ресторантите в България, най-често бакшишът вече е включен в цената. Това обаче не означава, че персоналът ще откаже благодарност. Средно, ако качеството на услугата предизвиква най-ентусиазирани похвали, клиентите могат да оставят около 10-15% от сумата на поръчката.

Ако бакшишите в България не са включени в сметката, то най-вероятно заплатата на сервитьора се формира от парите, които оставяте “за бакшиш”. Проявяването на пестеливост в този случай би било неучтиво.

Отделно си струва да разгледате онези ресторанти в България, в които се анонсират музикални предавания. Цената на работата на музикантите също е включена в цената на ястията. Сутрин и обяд цените не се променят, така че ресторантите с музика на живо едва ли ще могат да се прехранят с бюджет.

За изпълнението, което харесате, можете да дадете 5 лева на музикантите. За около 10 лева може да поръчате изпълнение на любимата си песен (тук, обаче трябва ад съобразите стила на заведението с изискванията си към музика). И все пак, да дадеш „шепа монети на музикантите“ (както се нарича ​„жълти стотинки“) се счита за лоша форма. Бъдете подготвени бакшишът да ви бъде върнат.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ