HomeИнтересноБългарияКои са най-големите самолетни катастрофи в историята на България

Кои са най-големите самолетни катастрофи в историята на България

Чували ли, сте за самолетни катастрофи станали в България? Е, има такива, не само по света, но и у нас.

Кои са най-големите самолетни катастрофи в историята на България

Произшествията и инцидентите се случват навсякъде. Не само по суша, но и по вода и във въздуха умират хора. Постарахме се да открием най-достоверните източници, за да подберем, кои са най-големите катастрофи в историята на България и какви жертви са отнели. Вижте ги:

1983 г. – Похищение на самолет

На 7 март през 1983 г. е отвлечен самолет на Българските авиолинии “Балкан “. Самолетът Ан-24 на Българските авиолинии “Балкан” е отвлечен от четирима похитители с искане да отидат в Австрия.

Похитителите били мъже на възраст от 17 до 22 години (с имена: Лъчезар Иванов, Красен Гечев, Ивайло Владимиров и Валентин Иванов). Те извадили ножове и взели 40-те пътници и екипажа за заложници.

Похищението завършва само с един смъртен случай и той е на единия от похитителите. Така единият Иванов бил единствената жертва на инцидента и то, заради неспазени указания от страна на органите на реда. Една от стюардесите била, с рана на врата, силно кървяща, но бързо е транспортирана до близката болница и така се възстановила напълно.

1978г – Катастрофа на българския Туполев Ту-134

Катастрофата Tupolev Tu-134 на Balkan Bulgarian Airlines е станала, през 1978 г., в резултат на инцидент, настъпил на 16 март 1978 г., когато самолет Туполев Tu-134 на Balkan Bulgarian Airlines на международен полет от летище София до летище Варшава се разбил.

Всички пътници и екипажът загиват при катастрофата. Към 2022 г. това остава най-тежкият инцидент в историята на българската авиация. Точната причина за катастрофата остава неизвестна.

1984 г. Катастрофа на Ту-134

Катастрофата на Balkan Bulgarian Tupolev Tu-134 от 1984 г. се случи на 10 януари 1984 г., когато самолет Туполев Tu-134 на Balkan Bulgarian Airlines се разбил по време на международен полет от летище Берлин Шьонефелд в Шьонефелд, Източна Германия, до летище София в София, България. Всичките петдесет пасажери и екипаж на борда били мъртви.

Как станало всичко: При заход за летище София при силен сняг екипажът не успял да осъществи визуален контакт със земята, тъй като се спуснал под височината за вземане на решение. Екипажът се опитал да превиши надморска височина от 80 до 100 метра (260 до 330 фута), но самолетът се ударил в електропровод и се разбил на 4 километра (2,5 мили; 2,2 морски мили) от пистата в гора. Самолетът се разбил и нямало оцелели. Тридесет и осем пътници и екипажът били българи, останалите седем по време на полета са били източно германци.

Най-голямата самолетна катастрофи на територията на България

Историята помни и:

Катастрофа L-049 край Петрич

Голяма авиационна катастрофа, станала в сряда на 27 юли 1955 г. край Петрич (България). Пътнически самолет Lockheed L-049 (L-149) Constellation ru en на израелската авиокомпания El Al изпълнявал пътнически полет LY 402 от Виена (Австрия) до Тел Авив (Израел). На борда му имало 58 души (51 пътници и 7 члена на екипажа). След като подминал Белград (Югославия) поради сложни метеорологични условия, самолетът се отклонил на изток и се озовавал над територията на България, където е пресрещнат от български изтребители.

На българо-гръцката граница бойците открили огън по самолета, в резултат, на което той се разбил на земята североизточно от Петрич и всички 58 души на борда загинали. По онова време, такова нещо било най-голямото въздушно бедствие в страната. Освен това до днес тази катастрофа остава най-голямата в историята на израелската авиация.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ