HomeИнтересноИнтересни фактиАрабинът построил първите български обсадни машини по времето на хан Крум

Арабинът построил първите български обсадни машини по времето на хан Крум

За Обсада на Сердика през. има много информация, която остава понякога забулена. Такъв е и въпросът:

Кой е арабинът построил първите български обсадни машини по времето на хан Крум

Нека първо припомним, за самата обсада Сердика. Тя сражение между българи и византийци, което се случило между месеците март и април 809 г. Това се случило на териториите на днешна София (тогава се наричала Сердика, известна и като Средец). По време на обсадата хан Крум използвал за първи път обсадни машини. Те били създадени от покръстен арабин по заръка на самия хан. С тяхна помощ българите вземат превес и превземат града. Датата е 9 април. Войските опустошават града, след което и напускат териториите.

Причини за обсадата при Сердика

След като разрушава изцяло Аварския хаганат, хан Крум се насочва към югозапад и по-конкретно към земите населени със славяни в района. Това са земите на Македония и по поречието на река Струма. Като най-голяма пречка за бъдещите планове на хан Крум се оказала Сердика, която по онова вече била византийска крепост.

Обсадата при Сердика

В началото на 809 г., Крум обсажда град Средец в продължение на седмици, но съпротивата била много силна и обсадата става тегава. Той обещава безопасен ескорт на византийския гарнизон чак до империята. Това, разбира се, при условие, че крепостта бъде предадена в български ръце. Осъзнавайки положението си, византийците отстъпват съпротивата и на самия Великден допускат българите в града.

Резултат от обсадата

Хан Крум, по думите на Теофан Изповедник не е изпълнил обещанието си и избил гарнизона, заедно с част от мирното население. По-късно градът е опустошен, а една голяма част от жителите му бягат от него, обзети от паника. По-късно ханът също изоставя крепостта временно.

Какво са обсадните машини

Обсадно оръжие по право е военно превозно средство, вид машина, чиято цел е да спомага за унищожаване или отслабване на укрепени отбранителни структури по време на обсада.

Гамата от обсадни оръжия (военни превозни средства) варира от изключително сложни устройства, донесени от нападателите, до примитивни структури, създадени точно на място. Конструкторите и операторите на военни превозни средства се наричали инженери. Такъв бил случаят и с поръчаните обсадни машини за обсадата на хан Крум, през 809 г.

Обсадните машини били построени от един покръстен арабин

За този арабин няма много информация От някои източници става ясно, че то е, приел християнството и е избягал при българите към 811 г., лятото, малко след разгрома във Върбишкия проход. Тогава е и приет от Крум, който оценява чудесната възможност да попълни военния си арсенал с обсадна техника. Такава по онова време липсвала на българите. Само година по-късно, българите имат цял контингент от стенобойни машини и съответния инженерен корпус, който да ги конструира и да оперира с тях.

Името на арабина, како вече споменахме не е ясно, но е известно, че арабинът е ренегат, преминал от служба на Абасидите към византийците. Това било някъде във времето на войната на Византия с Халифата, годината била 806-7 г.

Самият факт, че Никифор задържал арабина при себе си и го назначил на добре платена служба в Адрианопол, ясно оказва, че арабинът се ползва с добра репутация и е доказал на своите инженерни умения. Интересен е и факта, че само за една година той успял да сформира боеспособен обсаден корпус от нищото, който да служи на България. Това е напълно достатъчно доказателство за възможностите, уменията и способностите му.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ