HomeИнтересноКой е най-грозният Олимпийски Бог - женен е за Афродита

Кой е най-грозният Олимпийски Бог – женен е за Афродита

Всички знаем, че Олимпийските богове се смятат за символ на красотатат и съвършенството. Макар че много често те са представени и в човешката им страна, където се карат за глупости и постоянно създават интриги помежду си. Днес ще ви представя историята на смятания за най-грозен измежду тях. Въпреки това, той бива оженен за най-красивата измежду богините – Афродита. Разберете повече за неговата история.

Кой е най-грозният Олимпийски Бог

Това е богът ковач Хефест. Той е син на Зевс и Хера. Смята се, че се е родил след като двамата съпрузи се скарват. Това е и причината при раждането му, Хера да бъде ядосана от неприветливия му външен вид, който е в противоречие с този на останалите Олимпийски богове. Тя го захвърля от Олимп дълбоко в окена и там той попада на богинята Тетида(майката на героя Ахил). Тя го съжалява и се грижи за него като малък, като се опитва да го научи на всичко, което трябва да знае един бог. Въпреки това, изкуството и бойните действия не се отдават на младия бог, а той има афинитет към измайсторяването на различни украшения, които смайват Тетида със своето изящество.

Как Хефест отмъщава на Хера

Когато поотраснал, Хефест решил да отмъсти на Хера за нейното поведение спрямо него. Той измайсторил прекрасен златен трон, който бил достоен за истинска богиня. Скришом го дал на Олимпийските богове като подарък. Хера била възхитена от красотата му и веднага решила да седне на него. Тогава тронът я заключил с вериги и тя не можела да се освободи от него. Всички Олимпийски богове се хвърлили да й помагата, но нямали никакъв успех. Тогава разбрали, че само Хефест можел да освободи майка си. Хефест отказвал да направи това въпреки всички заплахи отправени към него. Тогова богът на веселието и виното Дионис взел нещата в свои ръце. Напил Хефест и го докарал на Олимп, където вече бидейки в добро настроение, богът ковач освободил майка си Хера и забравил за нанесената обида.

Защо Хефест е оженил за Афродита

Друга интересна история за Хефест е свързана с женитбата му с Афродита. Хефест е смятан за най-грозният от Олимпийските богове, а Афродите, като богиня на любовта, е смятана за най-красивата. Макар че това нейно първо място се оспрова винаги от Хера и Атина. Зевс виждал, че красотата на Афродита можела да доведе до много проблеми между боговете и поради тази причина решил да я омъжи. Изборът му паднал върху Хефест, тъй като неговата визия и характерът му бил по-различен от този на останалите богове и бил най-подходящ за тази задача. Хефест много обичал съпругата си Афродита, но тя определено не му била вярна. Смята се, че му е изневяравала с много от другите богове, между които Арес и Хермес.Хефест разбрал това и поставил капан на бога на войната Арес. Леглото, което ползвали с Афродита било превърнато в капан, който щракнал при появата на Арес в дома му. Така Хефест хванал на калъп Арес и Афродита и ги показал на останалите богове. По този начин честта на бога ковач била възстановена.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ