HomeИнтересноКолко на брой са Олимпийските богове?

Колко на брой са Олимпийските богове?

Олимпийските богове често са ни представяни под различиен ъгъл. От една страна, те са символ на съвършенството и красотата, а от друга техните караници и изневери приличат на сюжет на сапунен сериал. Днес ще се опитам да ви представя колко точно на брой са те и защо тяхната цифра се е променяла през вековете.

Колко точно са Олимпийските богове

Общата бройка достига на 14. В началото на са били 10, но никога не са били повече от 12 на брой. Ето кои са постоянните Олимпийски богове през годините:

1.Зевс

Разбира се, няма как да минем без Зевс. Върховният бог, който управялава всички останали. През вековете, той постепенно бива представян по-положително и опитвайки се да спазва някакви правила, докато в началото е представен за тиранин

2.Хера

Съпругата на Зевс и негова сестра. Тя е върховната богиня сред олимпийците. Въпреки това нейният образ не винаги е представен изцяло положително, тъй като тя участва в преврат срещу Зевс, нейната ревност по отношение на върховният Бог е била винаги нейна водеща характеристика.

3.Посейдон

Богът на океаните и моретата. Смята се, че той е вторият по сила след Зевс, като дори в един момент се опитва да оспорва неговото върховенство, но не успешно. Въпреки това е представен в сравнително положителна светлина.

4.Арес

Богът на войната. Има спорове дали е син на Зевс, или е само дете на Хера, която забременяла от докосване на вълшебно цвете. Не е сред любимците на Зевс заради неговата кръвожадност. Дори върховният бог го заплашва на моменти, че ще го прави в Подземното царство.

5.Хермес

Това е пратеникът на боговете, и най-вече на баща си Зевс. Той покровителства крадците, търговците и на пътешествениците. Неговата хитрост много често успява да победи и много по-силни от него богове.

6.Хефест

Богът ковач. Той се отличава с добър и благ характер за разлика от повече от останалите богове на Олимп. Не се радва, когато трябва да прикове приятели си Прометей за скала, защото е наказан от Зевс.

7.Афродита

Богинята на любовта. По-скоро тя умее да кара хората да изпитват силни чувства на страст, които могат да прераснат в любов. Интересно за нея, че само Атина, Хера и Артемида не са подвластни на нейните способности.

8.Атина

Богинята на мъдростта. Тя определено е най-голямата любимка на Зевс. Почти винаги той застава на нейна страна в споровете с другите богове. Често действа заедно със съпругата на Зевс – Хера – в различни кроежи и планове. Винаги побеждава Арес в битките помежду им за негово голяма огорчение.

9.Аполон

Бог на изкуствата, пророчествава и медицината. Много сложен като образ е изграден бог Аполон. Той е представен като много горд и свободолюбив бог, който не обича да се подчинява на никой друг. Това често му създава проблеми. Но от друга страна, той е богът, освен Атина, надарен с най-много знания и умения.

10.Артемида

Сестра на Аполон, богиня на лова и покровителна на живота на земята. Артемида притежава много от характеристиките на брат – тя е смела, независима и обичаща лова. Заедно с брат си отмъщават жестоко на всеки, който се е опитал да се подиграе на майка им Лето.

Това са 10-те постоянни Олимпийски богове през годините. Някой път са добавяни и някои другие, които сега ще ви представя:

Кои са временните Олимпийски богове

1.Хадес

Нещо, което наистина е интересно е, че много време Хадес не е възприеман като част от Олимпийските богове. Причината най-вероятно е ,че той е отговарял за царството на мъртвите. Погрешно е възприеман като бог на смъртта, а всъщност това е Танатос. Работата на Хадес е да отговаря за душите на мъртвите и всичко свързано с тях. Смята се за брат на Зевс и Посейдон.

2.Хестия

Тя е сестра на Зевс, Хадес, Посейдон и Хера. Отговаряла е за благополучието на домашното огнище. Интересното е, че нейната ръка е искана от Аполон и Посейдон, но тя моли Зевс да остане сама завинаги. Нейното място сред Олимпийските богове бива заето през годините от следващия бог в класацията – Дионис.

3.Дионис

Дионис е бог на виното, веселието и театъра. Той е син на Зевс и тиванската принцеса Семела. Хера успява да накара Семела да накара Зевс да й докаже, че е бог. Зевс бил против, тъй като това щяло да доведе до смъртта на принцесата. Въпреки това, накрая отстъпил пред молбите й и се превърнал в истинската си форма пред нея. Семела загинала, но след отрасването на Дионис, той успял да спаси майка си от Подземното царство на Хадес.

4.Деметра

Това е богинята на сезоните и на плодородието. Тя е майка на съпругата на Хадес – Персефона. Когато Хадес открадва дъщеря й, Деметра потъва в мъка. Тогава настава глад на земята. Поради тази причина, Зевс разрешава на дъщеря й Персефона да бъде с майка си на земята през 6 месеца от годината. Тогава всичко зрее и цъфти и хората се радват. Когато Персефона се връща при съпруга си Хадес, на земята отново настават студ и глад – това са есента и зимата през годината.

 

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ