HomeИнтересноБългарияКой е най-северно разположеният град в България

Кой е най-северно разположеният град в България

Знаете ли, кой е най-северно разположеният град в България? Днес ще поговорим, за него и още..

Северната граница на България ни свързва с Румъния. От река Тимок устието, до град Силистра (разположен на 470 км), тази граница е по вода и следва течението на Дунав реката. По суша границата ни е с Румъния и минава през Добруджа. Тя започва от Силистра и завършва чак в румънското село на име Вама веке. Последното е разположено на 139 км по черноморския бряг.

Ето коя е най-северната част на България

Устието на реката Тимок е границата между Сърбия и България. Главно по течение реката минава през Нишавски окръг, Пиротски окръг, Борски окръг и Зайчарски окръг в Сърбия. По долното течение продължава на 15,5 км реката. Там тя се влива в река Дунав.

В продължение на десетки години река Тимок е била забранена за населяване и пребиваване, защото именно там е граничната зона. Тази местност се е превърнала в оазис, отрупана с дива природа.

Достъпът до там – устието на реката е труден, а дори да бъде преодолян е нужно разрешително от “Гранична полиция”. Реката в тази част достига 202 км по дължина. Площта на Тимок басейна е 4630 кв. км. Там тя събира водите си от западните и югозападните склонове на Светиниколска планина, Чиправска планина и планина Бабин нос. Тук са и най-западните части от Стара планина. Тук се намират и северните склонове на планина Свърлижка, както и планини Тупижница, Треси баба, Дели Йован, Велики Кърш и няколко други разположени по територията на Сърбия.

Реката прави рязко завой и се влива в дясно на река Дунав. Територията гранични с българското село Куделин и сръбското Сърбово. Надморската височина по тези места е 33 м. Водите на река Тимок се ползват предимно за напояване и малко за на електроенергия.

Селищата разположени по течението на реката Тимок са: в България са: град Брегово и село Балей. В зоната на Сърбия – градове Зайчар, Княжевац, Свърлиг и села Гърлян, Дреновац, Наяц, Вратарница.

Ето коя е най-северната част на България

Село Куделин е най-северозападното разположеното населено място на страната ни. То е най-близко до най-северната точка и се казва село Куделин. Разположено е точно на 1,5 км от реката Тимок, западно, от устието, на вливане в река Дунав на север и на югоизток от устието на река Тимок. Селото е има равнинен релеф и надморска височина 40-50 м.

В миналото село Куделин е било известно като Влашка Раковица. От 1934 г. е преименувано на Куделин. Това станало в края на 13-ти, по време на властването на Браничевската област.

В наши дни, местното население наброява не повече от 317 души.

Граничи с град Брегово – най-северозападният град в България. Името, на който произлиза от“брег”. Градът се разполага на 6 км от устието на реката Тимок. Град Брегово е административен център и се намира само на 29 км от областния град Видин.

През Брегово минава пътят водещ от Северна България към Централна Европа известен като ГКПП Брегово (съществува от 1978 г.) Местното населението на града е към 2200 души, главно власи. С годините власи и българи са се смесили и днес местните там говорят езика и на двата народа.

Влашкият език се говори и на отсрещния бряг на реката Тимок, която е част от сръбските земи.Там местните говорят – влашки и сръбски. Близостта на двете местности, близките традиции, лекотата в общуването и най-добрите винарни за винопроизводството от двете страни на река Тимок, допринасят за развитието на съседски приятелски отношения.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ