HomeИнтересноКой е най-старият град в Европа?

Кой е най-старият град в Европа?

Разположен сред красивия пейзаж на Тракийската низина, Пловдив е свидетел на богатото културно наследство на Европа. Според археолозите, Пловдив е най-старият град в Европа, с история, която се простира за над 8 000 години.Градът е бил дом на множество цивилизации, започвайки от траките до съвременните българи. Градът е известен със своите впечатляващи архитектура, оживен културен живот и исторически забележителности, което го прави задължителна дестинация за всеки любител на историята. В тази статия ще разгледаме по-подробно историята и културното наследство на Пловдив.

Тракийските корени

Историята на Пловдив датира от неолита, а първите му жители били траките от племето Беси. Те се заселват на естественият твърд уреждане на Пловдив, наречен от тях Евмолпия. Градът е бил заобиколен с укрепена стена и стратегически разположен на кръстопътя на няколко търговски маршрута, което го прави важен център на търговията през древността. Те са се заселили на Небет тепе, където са все още се намират останките от тяхното селище.

Римският период

През римския период Пловдив се превръща в голям градски център на Балканите, наречен Тримонциум, което означава “градът на трите хълма”. Градът претърпява значителна трансформация по време на този период, с изграждането на акведукти, обществени бани, амфитеатри и театри. Развитието на християнството започва през този период, а Пловдив се превръща във важен религиозен център.

Българо-Византийско управление

След разделянето на Римската империя на 2 части, логично Пловдив попада в територията на Източната Римска империя. За пръв път попада в българската държава по времето на хан Крум през 812 година, но по времето на Омуртаг се връща към Византия. По време на цялата Първа и Втора българска държави често сменя принадлежността си между 2-те държави.

Османско управление

В края на 14 век влизат окончателно като част от Османската държава. Налага се новото му име Филибе, известен с неговите над 50 джамии построени най-вече през 16 век. Най-голямата от тях е Джумая джамия, която е измежду най-големите мюсюлмански храмове на Балканския полуостров. Постепенно се превръща във важен търговски център, като през XIX век се бележи настъплението на българското национално-освободително движение, период на културен и интелектуален растеж на българите в града. Пловдив играе важна роля в това движение, с изграждането на много впечатляващи сгради и учредяването на множество образователни и културни институции. Градът става център на българския културен и национален идентитет и играе важна роля в създаването на съвременната България.

Съвременен Пловдив

Днес, Пловдив е оживен град с богат културен живот. Историческите му забележителности, като Римския амфитеатър и Стария град, привличат хиляди посетители всяка година. Старият град на Пловдив е световно наследство на ЮНЕСКО, като неговите цветни сгради и калдрмени улички показват уникалното архитектурно наследство на града. Градът е известен също така със своите живи културни събития, включителелно театрални изяви, концерти и изложби. Пловдив е също така известен като важен център на винопроизводството, като регионът е известен с богатата си винена култура и качествени вина.

Пловдив е най-старият град в Европа и има дълга история, която се простира за над 8 000 години. От тракийските му корени до настоящето му място като оживен културен център, Пловдив има уникална история, която трябва да бъде разказана. Сега градът е известен с богатата си култура и архитектура, а също така като важен център на винопроизводството. Пловдив е едно от най-привлекателните места за посещение в България и една от най-важните дестинации за всеки любител на историята и културата.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ