HomeИнтересноНаучете кой е българският квартал в Истанбул

Научете кой е българският квартал в Истанбул

Знаем, че в Истанбул още в миналото е минало големи български общности. Но знаете ли , че има квартал, който е известен като “Малката България” – предполага се , че повече от 1/3 от населението там е с български корени. Научете как се казва този си квартал на Истанбул и неговата уникална история.

Кой е българският квартал в Истанбул

Това е квартал Авджълар с население повече от 450 хиляди души. Негова история наистина е много интересна. Дълги години на негово място се е намирало селото Аминдос Чифлии. Първоначално там са живеели гръцки семейства до времето на Балканските войни. Сключва се спогодба за размяна на население между Турция и Гърция и съответно на това място биват заселение турци от територията на гръцката държава.В края на 20-те и началото на 30-те години там се заселват преселници от град Ветово. Причините за преселението не са известни, но се знае, че те лично са помолили Кемал Ататюрк за помощ, тъй като условията при които са пребивавали там са били много тежки.С помощта на бащата на турската нация им са отпуснати средстава чрез които започва изграждането на къщи, в които да живеят. Тогава е обособен и самият квартал и е кръстен Авджълар – в превод ловци. Причините за това име се крие, че в миналото там са били разположени стари ловни хижи и е било популярно място за ловуване. Постепенно много други български преселници започват да живеят в района, не само от град Ветово, но и от цяла България. Интересното е , че даже има и 2-ма витовчани , които са били кметове на квартала – Юсуф Корлу и Нури Аданър. Интересното е в случая, че те са баджанаци.В самият квартал могат да се намерят и кафенета на български преселници, както и клуб на преселниците. Ядрото на квартал Авджълар е Джихангир махала, където е концентрирано българското преселническо население.

Ако не сте знаели – вече научихте кой е българският квартал в Истанбул. Неговото име е Авджълар и е дом на много преселници от територията на България. Ако Ви се отдаде възможност да посетите град Истанбул – отделете време, за да се отбиете в квартал Авджълар и да посетите това място запазило българските обичаи и традиции на българите мюсюлмани.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ