HomeИнтересноБългарияКой е полковник Серафимов - отказал да изостави българите в Родопите

Кой е полковник Серафимов – отказал да изостави българите в Родопите

През 1912 г. на 21 октомври, на връх Средногорец, под командване на известния полк. Владимир Серафимов, Средногорски Пехотен полк, 21-ви отряд извоювал свободата на Родопите планина

Кой е полковник Серафимов

Наричан освободителят на Родопите Серафимов остава в историята и сърцата на поколения българи и главно родопчани. Той се отказва да се подчини на заповедта на военното командване и да отстъпи. Не оставя и околните селца в ръцете на османския поробител.

Негови са думите:

Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител”. След призива „След мен, юнаци…” той повежда паметната битка, която носи жадуваната свобода“.

Полковник Серафимов – отказал да изостави българи в Родопите

На празника на град Смолян и до днес се чества годишнина в памет на освободителната битка от миналия век, през 1912 г.

И така, кой е Серафимов

Името му е Владимир Серафимов. Той е потомък на Васил Левски по майчина линия.

Родословието на Серафимов се пази в архива в град Смолян и е предоставено от дъщеря му Лиляна Тотева. Според експертите от Регионалния исторически музей в Смолян родословното проучване е ценно, защото дава полезна информация и ценни данни за рода на полк. Серафимов. Тук важна роля имат има многото свещеници, революционери, учители и български бунтари.

В епичните битки на връх Кавгаджик, прекръстен по-късно по името на полка от връх Средногорец, където загиват 96 души, а в боя участва и местно население. На самия паметник на върха се съхраняват тленните останки от костите на героите.

Отказът на полковник Серафимов да бъде издигнат в чин

Дълги години след победата, когато самият полк. Серафимов бил вече на 72 години, военното министерство взема решение да поправи гафът и да го издигнат в чин. При следващото честване на годишнината и поднасянето на венците на връх Следногорец, от ведомството пращат комисия до полковника. Ролята й била да връчи генералски пагони и орден за храброст на полковника. Той обаче ги посреща с думите:

Когато бях на върха на славата и бях освободител на Централните Родопи, Вие ме забравихте. Нека си остана полковник, какъвто ме познават и обичат хората в Родопите, а не като много генерали в София, за които никой не е чувал и не помни”.

Тринадесет от всичките 15-те ордени на полковник Серафимов се пазят в смолянския музей. Бойната сабя на героя от Балканската война е притежание на музейната сбирка в 101-и Алпийски батальон в Смолян. Юнкерската сабя от Балканската война е дадена на кметството в с. Полковник Серафимово.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ