HomeИнтересноИнтересни фактиКой е Шака Зулу - човекът противопоставил се на Британската империя

Кой е Шака Зулу – човекът противопоставил се на Британската империя

Чували ли сте историята за Крал Шака Зулу?

Днес ще ви разкажем малко за „Кралят на зулусите“ и кой е човекът противопоставил се на Британската империя.

Кой е Шака Зулу?

Той е роден, през далечната 1787 г.

Сигиди каСензангахона, известен като Шака е велик зулуски крал и завоевател. Той е живял в район на югоизточна Африка, между Дракенсберг и Индийския океан, регион, населен от много независими вождове на Нгуни. По време на краткото му управление повече от сто вождства били събрани в зулуско кралство, което оцеляло не само, след смъртта на своя основател, но и по-късно военно поражение и пресметнати опити за разбиването му.

Шака бил син на Сензангахона, владетел на незначително малко вождство, Зулу. Майка му се казвала Нанди, дъщеря на вожд на Лангени.

Ранните години на Шака

Информацията за ранните години на Шака е събрана изцяло от устни източници. Твърди се, че Шака е роден в домакинството на Сензангахона, но двойката все още не е била женена, според традиционния обичай. По-достоверна версия разказва, че връзката между Нанди и Сензангакхона е била незаконна и че Шака е роден на територията на Лангени в чифлика Нгуга, който бил на чичото на Нанди. Твърди се, че името на Шака произлиза от твърдението на Сензангакхона, че Нанди не е бременна, а е страдала от чревно заболяване, причинено от бръмбара iShaka. Въпреки опитите си да отрече бащинството, Сензангахона в крайна сметка назначил Нанди за своя трета съпруга. Така Шака прекарал най-ранните си години в чифлика на баща си есиКлебени близо до сегашния Бабананго, в свещената местност, известна като ЕмаКосини или Гробницата на кралете, където предшествениците на Сензангакхона, потомците на Зулу (Нкосинкулу), са били вождове от поколения. Връзката на Сензангакхона и Нанди изглежда е била нещастна и е приключила с това, че вождът е изгонил Нанди от своите земи.

Нанди и нейният син потърсили убежище в долината Млатузе на народа Лангени. Тук, израствайки като дете без баща, Шака бил жертва на унижение и жестоко отношение от момчетата Лангени. По това време имало две силни съперничещи групи Нгуни, Мтетуа, водени от върховния вожд Дингисвайо, и Ндвандве под свирепия Звиде. По-късно, вероятно по време на Големия глад, известен като Мадлантуле (ок. 1802 г.), Шака е отведен при народа на Мтетва, където е намерен подслон в дома на лелята на Нанди. Така той израства в двора на Дингисвайо, който ги посреща дружелюбно. Шака обаче страдал много от тормоза и подигравките и на момчетата от Мтетуа, които негодували срещу твърденията му за главно потекло.

Докато израства до пълнолетие, Шака започва да открива нови таланти и способности. Външно той е висок и добре сложен. Неговите умения и смелост му давали естествено господство над младежите от неговата възрастова група; вътрешно той развивал жажда за власт.Смята се, че, когато е бил на около двадесет и три години е призован в един от полковете Мтетва, където е намерил удовлетворение, каквото не е познавал досега. С импи в полка iziCwe той имаше другарството, което му липсваше преди, докато бойното поле предоставило стадион, на който да демонстрира своите таланти и смелост.

Неговите изключителни дела на смелост привлекли вниманието на неговия сюзерен и, издигайки се бързо в армията на Дингисвайо, той станал един от най-изявените му командири. По това време, Шака получи името Нодумехлези (в превод значело – този, който, когато седи, кара земята да тъти).

Докато е в армията

В армията на Mthethwa, Шака е погълнат от проблемите на стратегията и тактиката на битката, а Дингисвайо допринася много за по-късните постижения на Шака във войната. След това милитаризмът трябвало да е начин на живот за него и такъв, който той да наложи на хиляди други.

Шака узурпира зулуското вождство

След смъртта на бащата на Шака (около 1816 г.), Дингисвайо предоставя на младото си протеже военната подкрепа, необходима за прогонването и убийството на по-големия му брат Сигуяна и да се направи вожд на Зулу, въпреки че остава васал на Дингисвайо. Като фаворит на Дингисвайо, изглежда е получил необичайно количество свобода да изгради по-голямо княжество за себе си, като завладее и асимилира своите съседи, включително клана Бутелези и Лангени от дните на своето детство.

Превъзходството на Шака

Дотогава Шака нямал голям съперник в района на днешния Квазулу/Натал. По време на краткото му царуване, продължило само десет години, след окончателното му поражение над Ндвандве, полковете му непрекъснато продължавали кампания, като непрекъснато разширявали своите нападения по-далеч, тъй като близките райони са лишени от добитъка си. Ако някое вождство се съпротивлявало, то било завладявано и или унищожавано, или, подобно на Тембу и Чуну, прогонвано като бежанци, без земя.

Когато вождството се подчини, той оставал местната администрация в ръцете на управляващия вожд или друг член на традиционното управляващо семейство, назначен от самия него.

Зулуската военна система

След като дошъл на власт, Шака започнал да реорганизира силите на своя народ в съответствие с идеите, които бил развил като воин в армията на Дингисвайо.

Кой е Шака Зулу – човекът противопоставил се на Британската империя

Битката при Исандлуана на 22 януари 1879 г. е първото голямо сражение от Англо-зулуската война, между Британската империя и Зулуското кралство.

При Исандлуана британците претърпяват най-тежкото си поражение от туземен враг. Битката е тактическа, решителна победа за зулусите и първоначално води до стратегическо рухване на британското нашествие. В края на краищата изходът от е голям стратегически провал на зулусите. Това е така, защото поражението при Исандлуана подтиква британците към много по-агресивен подход. Това не позволява на крал Клечуайо да договори мир.

Дингане и Мхлангана, полубратя на Шака, правят няколко опита да убият своя полубрат, докато накаря успяват.

Зулуският монарх среща смъртта си от трима убийци. Местоположение на смъртта: Стангер, Натал. Периодът е някъде към 24 септември, 1828 г., тогава почти всички налични сили зулу са изпратени на поредния набег масово на север. Това оставя царския крал с недостатъчна охрана. И така всичко, което конспираторите чакат, а именно неговите полубратя Мхлангана и Дингане и Мбопа, един индуна е уредено. Шака Зулу е не само гибелно погубен, но и тялото му е захвърлено в обикновена яма изкопана за съхранение на сено, в която са нахвърляни само камъни. Така завършва времето на Шака Зулу, а той е наследен от своя полу брат Дингане, които властва 12 години и започва ушравлението си с масова чистка на всичко зулу.

В заключение:

Шака и наследниците на Шака, Дингане, Мпанде и Четшвайо, зулуската монархия оказали силно влияние, върху хода на южноафриканската история. За Крал Шака Зулу се говори много. Има написана книга, както и издаден едноименен филм по нея.

Свързани статии

НАЙ-ЧЕТЕНИ